Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Voormalig Belgisch kampioen Serge Baguet (47) overleden

Baguet overlijdt aan de gevolgen van een slepende ziekte.

Droevig nieuws: Serge Baguet is niet meer onder ons. De oud-renner is vanochtend in het Oost-Vlaamse Sint-Lievens-Houtem overleden aan de gevolgen van darmkanker. Baguet, 47 jaar geworden, werd vooral bekend door zijn ritzege in de Ronde van Frankrijk (2001) en Belgische titel (2005). Na zijn loopbaan richtte hij zich op fietsvakanties en stages in Zuid-Spanje.

Het moment dat de meeste wielervolgers altijd is bijgebleven is zijn emotionele etappewinst in de Tour de France van 2001 en het interview daarna. Baguet deed er de bekende uitspraak ‘Lelli! Als hij gewonnen had, ik deed hem duud!’. Ook de beelden van de innige omhelzing met ploegleider Jef Braeckevelt zijn bij allen bekend. Het was Braeckevelt die hem overhaalde om toch weer te gaan koersen, nadat hij zijn profbestaan vaarwel had gezegd en als dakwerker was begonnen.

Als dertiger bouwde Baguet zijn erelijst gestaag uit. In Sint-Hubert werd hij Belgisch kampioen. Daarnaast veroverde hij in zijn carrière tal van mooie ereplaatsen: derde in de Amstel Gold Race, vijfde in de Clasica San Sebastian, tweede in de Coppa Sabatini en derde in de Trofeo Laigueglia. In 2007 nam hij voor de tweede maal afscheid van het profpeloton.

In 2014 kreeg Baguet een zware mededeling te verwerken: hij leed aan darmkanker, zo bleek nadat hij tijdens een fietsvakantie met spoed was opgenomen in het ziekenhuis. In het begin was hij positief gestemd over zijn kansen op genezing, maar begin dit jaar kwam aan alle hoop een einde. Dokters konden weinig meer voor hem betekenen. Baguet laat een vrouw en een zoon na. (foto: Quick Step Innergetic)