Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Voor het eerst 6 Belgische profteams in koers

Het Belgische wielrennen beleeft hoogtijdagen in 2017.

De wielersport in België floreert. In 2017 zijn er naar alle waarschijnlijkheid zes Belgische profploegen op de weg. Geen enkel land noteert betere cijfers. Er zijn bovendien 120 (mannelijke) profs. Daarmee is de aanwezigheid van Belgen op de twee hoogste niveaus van het wielrennen groter dan we ooit zagen.

Helemaal definitief is het nog niet, maar dichtbij zijn we al wel. De WorldTour-teams Quick Step Floors en Lotto-Soudal zijn in ieder geval al verzekerd van wéér een jaartje WorldTour. Op het pro-continentale niveau blijven Sport Vlaanderen-Baloise en Wanty-Groupe Gobert zichtbaar. Waarschijnlijk komen Wallonie-Bruxelles en Veranda’s Willems-Crelan erbij. Gisteren kregen de nieuwkomers een positieve audit na keuring van de financiële cijfers. Deze is noodzakelijk voor een licentie. Maandag zal de UCI naar verwachting het licht definitief op groen zetten.

Als alles volgens plan verloopt zijn er dus zes teams en 120 Belgische renners actief op de twee hoogste levels van het wereldwijde wielrennen. Een eenvoudige rekensom leert ons dat dat twee ploegen en 28 renners meer zijn dan in 2016. Dit jaar koersten er 92 Belgische profs. Op WorldTour-niveau blijft het aantal Belgen stabiel (51 nu, 52 volgend jaar). De stijging zit hem vooral in het pro-continentale circuit. Er kunnen daar zelfs nog wat bijkomen, want Wanty-Groupe Gobert wil iets uitbreiden en een renner als Gert Dockx spreekt nog met ploegen. 

Gerelateerde artikels