Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Vijf vragen aan Peter Sagan

Peter Sagan was gisteren in Tirol om het Lakata Bikepark te openen. Grinta! was er ook en stelde de drievoudige wereldkampioen een handvol vragen.

Geen strand met palmbomen, geen quality time met de familie. Wereldkampioen of niet, amper anderhalve dag na de podiumceremonie in Bergen werd Peter Sagan al opgetrommeld voor enkele promo opdrachten en plichtplegingen. Tussen een persconferentie voor de Oostenrijkse televisiestations en het inrijden van een nieuw MTB-parcours in, had de PR-verantwoordelijke van Bora Hansgrohe een korte babbel voor de geschreven pers voorzien. Grinta! had toevallig een mannetje in de buurt en legde hem op het terras van zijn hotel enkele dilemma’s voor.

Boonen of Cancellara? Na een korte stilte volgt de bekende grijns: ‘Twee toprenners waar ik vaak en graag tegen heb gekoerst. Ik kan echt niet kiezen. Of ik ze mis? Elke generatie heeft zijn kampioenen, Tom en Fabian zijn een generatie ouder dan ik. Nu heb ik andere concurrenten en elk jaar komen er nieuwe bij. I like that. De koers stopt nooit. Ook niet bij het afscheid van grote namen.’

Schijfremmen of velgremmen? ‘Op de MTB kies ik voor schijfremmen. Zonder twijfel. Op de weg ligt het moeilijker. De UCI moet die keuze maken. Ik ben blij dat ik die knoop niet moet doorhakken. Maar er moet wel eenduidigheid komen. Een peloton met beide systemen kan echt niet, dat is te gevaarlijk. Maar wat het ook wordt, ik pas me wel aan.’

Roubaix of San Remo? ‘Welk gat in mijn palmares ik in 2018 wil ik opvullen? Daar denk ik echt niet aan. Laat me eerst even genieten van deze derde wereldtitel.’ Zo flamboyant Sagan op de fiets of op een podium is, zo onwennig gedraagt hij zich tijdens verplichte nummertjes voor de sponsors en de media. Het is haast aandoenlijk hoe hij moeite doet om te verbergen dat hij het hele circus veel liever zou willen ontvluchten. Hij begrijpt meteen wat er met de laatste vraag wordt bedoeld: of hij nog genoeg tijd vindt om ongedwongen te genieten van het fietsen zelf? ‘Cycling is fun, you know. Dat word ik nooit beu. Maar de rest is mijn job. Is work! Iedereen moet toch werken in het leven, niet?’ Een Italiaan wil weten of de diskwalificatie van Moscon terecht was. ‘Heb ik niet gezien. Dus heb ik er niks over te zeggen.’ Een verslaggever met Duits accent vraagt zich af of de Slovaak blij is met zijn overwinning in Noorwegen. Ja, Peter Sagan is blij. De PR-verantwoordelijke besluit geen moment te vroeg om de aanwezigen te danken voor hun interesse.

Gerelateerde artikels