Deel dit artikel:

Vijf tips voor de woonwerkfietser

Je staat op in het donker en je komt thuis in het donker: die tijd van het jaar is het. De fietsende forens heeft dan wel het geluk dat hij altijd lekker wakker gewaaid op zijn werk aankomt en een gezond lijf overhoudt aan zijn dagelijkse ritten heen en weer, toch is het niet altijd even gemakkelijk om kou en ochtenddauw monter tegemoet te treden. Vandaar dat we een paar tips geven om het pendelen afwisselend, gemakkelijk en veilig te houden.

1. We moeten de eerste mens nog tegenkomen die het leuk vindt om drijfnat op zijn bestemming aan te komen: nat worden is nooit leuk. Monteer in de winterperiode daarom SPATBORDEN op je fiets. Het zijn je beste vrienden in de strijd tegen opspattend water van onderen.

Bovenstaande set van SKS bestaat uit een S-Board clip-on voorspatbord dat geschikt is voor racefietsen, gravelbikes en hybrides met banden tot 38 mm breed, en een S-Blade achterspatbord dat je met een snelsluiting zo aan de zadelpen vastmaakt. Voor 25,99 euro kun je ze zelf niet maken.

2. Waarschijnlijk rij je als fietsforens altijd de kortst mogelijke route naar je werk. Wakker worden zonder nadenken, logisch. Maar tip 2 is: hou je route leuk door je GPS een ALTERNATIEF VOOR DE TERUGWEG te laten bedenken. Of neem zelf wat extra tijd en teken op de landkaart een terugweg over onbekende wegen uit. Verandering van spijs doet eten en verandering van route doet fietsen. Bijkomend voordeel: je blijft op de hoogte van wat er in de rest van de wereld gebeurt (‘wie bouwt daar nu?’, ‘ah, die omleidingsweg komt er dan toch’, ‘mooi doorsteekje hier, kan ik met de familie ook eens komen’).

Links een verlichtingssetje van Sigma, rechts eentje van Bontrager.

3. Eigenlijk moet het tip nummer 1 zijn: zorg deze donkere dagen voor GOED WERKENDE VERLICHTING! Zichtbaarheid in het verkeer is essentieel! Een prima set met veel lichtopbrengst vind je bij Sigma Sport: met het Buster 300 voorlicht en het Nugget II Flash achterlicht word je gezien, maar zie je ook zelf waar je rijdt. Ze zijn gemakkelijk te monteren/demonteren en de set kost 49,95 euro.

Wil je meteen voor all year round veiligheid gaan, overweeg dan eens de dagrijverlichting van Bontrager. Kost wel wat meer, maar de
combi van Ion 200 RT voorlicht en Flare RT achterlicht is voor 114,99 euro echt zijn geld waard. Je bent er tot op 2 kilometer afstand mee zichtbaar.

OPEN U.P. testfiets met Thule Adventure Touring fietstassen erop.

4. We reden laatst op gravel-ontdekkingstour in Zwitserland, met een Thule Tour Rack (99,95 euro, links op de foto hieronder) en twee Pack’n Pedal Adventure Touring (*) tassen. Genoeg bergruimte voor onze fotoapparatuur en extra kleding, en bij forens-gebruik zeker ook voor al je kantoorspulletjes, plus voor tip 4: STOP ER WARME KLEDING IN voor als het te koud is onderweg (of doe je overtollige kleding erin als het te warm wordt)!
(*) De Adventure Touring tassen zijn op de site van Thule niet meer te vinden. Het (verbeterde) alternatief is de Pack ’n Pedal Commuter Pannier (119,95 euro, rechts op de foto hieronder), met laptophoes, verlichtingsvak en draagriem voor gebruik naast de fiets.

5. Tip 5 is er voor de rigoreuzere beslissingen in een woonwerkverkeerbestaan. Toe aan nieuwe woonwerkfiets? OVERWEEG EEN SINGLE RING CRANKSTEL. Een enkel kettingblad vooraan! Het is al ingeburgerd in de mountainbike-scene, van enduro tot crosscountry, en het komt sterk op in de gravelbike-sector en in aanverwante allround-bike contreien. Een enkel kettingblad betekent geen voorderailleur meer die afgesteld moet worden, kapot kan gaan of onderhoud nodig heeft, en is daarom eenvoudiger in gebruik. Hoe minder onderdelen op je fiets, hoe langer de levensduur. Toch behoud je met de moderne cassettes een groot schakelbereik. Zeker op vaste trajecten kun je dat bereik perfect afstemmen op wat je beentjes het prettigst vinden!

Foto onder: Eén enkel kettingblad vooraan!

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE