Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Video: Bradley Wiggins laat zich even gaan tijdens ‘God Save the Queen’

Ploegmakkers houden het niet droog na actie van olympische veelvraat.

Wanneer ‘God Save the Queen’ wordt gedraaid, nemen de Britten vrijwel altijd een gepaste, stijve houding aan. Sir Bradley Wiggins liet zich echter even gaan na de overwinning in de ploegenachtervolging. Terwijl het Britse volkslied uit de boxen schalde, trok de winnaar een gekke bek. De drie ploegmakkers van de succesvolle Brit konden een lach daarna niet meer onderdrukken (video).

Groot-Brittannië veroverde goud op de ploegenachtervolging bij de mannen op de Olympische Spelen. In de finale op de pitse in Rio de Janeiro haspelden de Bradley Wiggins, Edward Clancy, Steven Burke en Owain Doull de vier kilometer af in 3:50.265. Dat was een verbetering van het wereldrecord (3:50.570) dat ze eerder op de dag hadden neergezet. Australië was in 3:51.008 bijna een seconde trager en pakte het zilver. De Denen grepen het brons (3:53.789).

Voor Wiggins was het succes in Rio de Janeiro al de achtste olympische medaille in zijn loopbaan. Daarmee is hij de meest gelauwerde Brit ooit op de Olympische Spelen. Wiggins heeft in totaal vijf gouden plakken bijeen gesprokkeld en daarnaast nam hij eerder al een zilveren en twee bronzen medailles mee in zijn koffer na een olympisch toernooi. In totaal nam hij deel aan vijf Olympische Spelen.

Wiggins maakte bekend dat hij in zijn geboortestad Gent afscheid neemt van de wielersport. De Zesdaagse van Gent in november wordt zijn allerlaatste optreden op de fiets op profniveau. “Gent is mijn eerste jeugdherinnering”, liet Wiggins de internationale media in de Braziliaanse stad weten. “Het wordt bijzondere mooi om daar een einde aan mijn loopbaan te maken.” Mogelijk wordt hij in de Zesdaagse van Gent gekoppeld aan partner Mark Cavendish.