Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Verkeersinformatie voor fietsers met behulp van nieuwe app

De Fietsersbond, de VRT en HYPE lanceren vandaag de Fietsersbond app. Hiermee kunnen fietsers elkaar op de hoogte houden over problemen op hun fietsroute. De meldingen komen ook terecht bij de VRT-verkeersredactie. Die beoordeelt ze en neemt ze op in het radio verkeersbulletin.

Steeds meer mensen in Vlaanderen stappen op de fiets om naar het werk te gaan. Alleen beperken de verkeersmeldingen op de radio en online zich tot informatie voor de autobestuurders. Voor fietsers bestaat er voorlopig nog geen verkeersbericht. Nochtans heeft dat ook voor hen een meerwaarde. Als fietsers meer weten over de toestand op de fietspaden, kan dat bijdragen tot meer verkeersveiligheid en minder fietsongevallen.

Daarom ontwikkelde de Fietsersbond een app in samenwerking met haar digitale partner HYPE en de VRT. Via de app doen fietsers onderweg meldingen over een tijdelijk of plots probleem op de weg. Denk aan een afgesloten fietsroute, een omgevallen boom, wegenwerken, omleidingen of gladde fietspaden.

Na de melding wordt voor alle gebruikers een icoontje zichtbaar op de kaart in de app. De melding komt ook terecht bij de VRT-redactie. Die beoordeelt de meldingen en neemt ze op in het radio verkeersbulletin. Fietsers die de app gebruiken of het bulletin beluisteren kunnen hun fietstraject naar het werk of de school aanpassen om bijvoorbeeld gesloten of gladde fietspaden te vermijden.

De Fietsersbond app is een fietsdeal van De Grote versnelling, een initiatief van Vlaanderen om de samenwerking tussen overheden, bedrijven en maatschappelijke actoren te stimuleren. Dit moet resulteren in meer functionele verplaatsingen per fiets, een hogere fietsveiligheid en meer fietscomfort en plezier.