Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

‘Ventouman’ gaat voor vierhonderdste beklimming van Mont Ventoux

Lionel Tartelin kent de Kale Berg als zijn broekzak.

De renners in de Ronde van Frankrijk lukte het door toedoen van de harde wind dit jaar niet om boven op de Mont Ventoux te komen. Hoe anders is het voor de Fransman Lionel Tartelin. De ‘Ventouman’ – zo luidt zijn bijnaam – hoopt nog dit jaar voor de vierhonderdste keer ooit de Reus van de Provence te beklimmen. Dan moet het weer hem niet al te veel frustreren. 

In zijn leven heeft hij, als de teller hem niet bedriegt, 379 keer de Kale Berg beklommen. Vanuit Cavaillon, ten zuidwesten van Avignon, rijdt hij steevast naar de Mont Ventoux die al van verre lonkt. “De berg en ik, we delen samen een historie. Als de Ventoux roept, dan móet ik antwoorden. Dan gaan we opnieuw voor een ontmoeting boven op de top”, zegt de Fransman tegen La Provence.

Tartelin, die alleen al dit jaar 62 keer de Mont Ventoux beklom, is het niet te doen om de snelste klimtijden (Iban Mayo is de klim vanuit Bédoin nog altijd het snelst opgereden: 55 minuten en 51 seconden, 2004) . Hij geniet juist van de omgeving en het uitzicht vanaf de berg na de boomgrens. Telkens maakt hij van de gelegenheid gebruik om wat foto’s te maken. Met de herfstkleuren is de berg in dit jaargetijde op zijn mooist, vindt hij. (foto: Facebook)