Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Van Michaux tot Merckx: een reis door de fietswereld

Vanaf 5 maart pakt wielermuseum De Velodroom in Boom uit met een nieuwe tentoonstelling getiteld als ‘Van Michaux tot Merckx’. De tentoonstelling laat 30 hele oude, oude, nieuwere, maar vooral unieke fietsen ontdekken uit de privécollectie van verzamelaar Jan Op de Beeck.

De dertig fietsen dateren uit alle tijden, en tonen per fiets de technologische evolutie van de stalen ros aan. Van Michaux tot Merckx katapulteert naar het prille begin van de fiets, en hoe die langzaamaan uitgroeide tot de fiets waar we nu allen van houden.

Van vroeger naar nu

De tentoonstelling begint met een ‘Michaux’ uit de jaren 1860: deze unieke fiets was nog vrij primitief, maar leek toch al goed op onze huidige moderne fietsen. Al was fietsen op een Michaux geen sinecure. De trappers zaten namelijk in het voorwiel en rijden gebeurde op wielen gemaakt van hout.

Begin 1890 brak de ‘safety bicycle’ door. Met zijn wielen van bijna identieke grote en zijn kettingaandrijving op het achterwiel, is de safety fiets het prototype van de moderne fiets zoals wij die vandaag kennen.

Speciaal voor deze tentoonstelling heeft het wielermuseum trouwens een virtuele tour ontwikkeld met de gratis erfgoedapp (erfgoedapp.be). De interactieve toepassing van de rondleiding met de app maakt het museumbezoek nog boeiender door gebruik van beeld- en tekstmateriaal.

Vaste collectie

“De Velodroom drukt haar stempel op deze tijdelijke tentoonstelling door enkele unieke wielertruitjes te koppelen aan deze fietsen, van renners of ploegen die met een bepaald model ook effectief hebben gekoerst”, zegt gedeputeerde van de provincie Antwerpen Mireille Colson.

Naast de tentoonstelling blijft de ruime collectie aan wieleritems, met meer dan 1500 wielertruien, 40 fietsen, 3000 boeken en veel andere fietsschatten het uithangbord van het fietsbelevingscentrum. Naast deze collectie maak je in De Velodroom ook kennis met enkele lokale wielerhelden uit de geschiedenis. Zoals de Boomse familie Apostel-Mampaey, die wielerpistes over heel West-Europa bouwden.

Van Michaux tot Merckx loopt van zaterdag 5 maart tot eind augustus en een bezoek kost 2,7 euro per persoon. Reserveer via www.develodroom.be.