Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Utrecht brengt Grand Départ 2015 fietsend in herinnering

De Tour de France mag dit jaar dan wel in het Duitse Düsseldorf vertrekken, in Utrecht zijn ze nog niet vergeten dat daar in 2015 de Grand Départ plaats had. Op zondag 2 juli is er de Tour d’Utrecht. Er is een route uitgezet die grote delen van de eerste en tweede etappe van de Tour de France van dat jaar volgt. Op die manier houdt Utrecht de herinnering aan de Grand Départ van twee jaar geleden levend.

Het is voor de derde keer dat de Tour d’Utrecht wordt georganiseerd en nieuw is de manier waarop de deelnemers vertrekken. Gebeurde dat bij de eerdere edities nog individueel, dit jaar zullen de wielrenners als peloton de eerste dertig kilometer afleggen. Ze volgen daarbij, als eerbetoon aan de Grand Départ, grotendeels de route van de tijdrit en de start van de tweede etappe van toen.

Bijzonder is dat een groot deel van het tijdritparcours waar Rohan Dennis de overwinning pakte nu voor de toerrijders beschikbaar is. Dat was bij eerdere edities van de Tour d’Utrecht ook geprobeerd, maar toen niet gelukt.

De nieuwe route en opzet betekent dat de deelnemers zich in de eerste dertig kilometer kunnen verheugen op verkeersvrij gemaakte wegen die doorgaans voor fietsers gesloten zijn, zoals de Waterlinieweg en de Veldhuizerweg. Nog imposanter is de route door het centrum van de stad waarbij het peloton zich onder de Domtoren en langs de Oudegracht zal begeven, onder begeleiding van motards.

Na een kleine dertig kilometer zal het peloton halt houden voor de eerste verzorgingspost en daarna kunnen de deelnemers op eigen gelegenheid hun weg vervolgen voor de tochten van 75, 110 of 150 kilometer. De routes voeren allemaal naar het westen, in de richting die het Tourpeloton in 2015 ook uit fietste op weg naar de finish op Neeltje Jans. Zover zullen de wielertoeristen niet komen. Zij kunnen genieten van het Hollandse polder- en rivierenlandschap en eindigen weer in de Domstad.

Er is ook nog een kortere route: de RTV Utrecht 35-kilometertocht. Deze zal niet als pelotonstocht starten en volgt ook niet het Tourparcours. Deelnemers aan de kortste van de vier tochten rijden het parcours op eigen gelegenheid.

De Stijl-shirt
Net als voorgaande jaren is er speciaal voor de Tour d’Utrecht een wielershirt ontworpen. Dit jaar werden er twee varianten voorgelegd aan de wielerfans: een gele trui met Domtoren en een shirt geïnspireerd op kunststroming De Stijl.

De fans kozen in grote meerderheid voor het truitje van De Stijl. Honderd jaar na de oprichting van de kunststroming zullen er op 2 juli dus duizenden wielrenners de primaire kleuren en rechte lijnen dragen die Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld wereldberoemd maakten.