Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Traumachirurgen bezorgd om toename van het aantal fietsongelukken

Oorzaken: grotere drukte, roekeloos gedrag en gebruik smartphones.

De Nederlandse Vereniging voor Traumchirurgie (NVT) slaat groot alarm vanwege het aantal fietsongelukken van de afgelopen jaren. Dat is volgens de organisatie flink gestegen. “Dat komt omdat het alsmaar drukker wordt en omdat fietsers roekelozer rijden, minder opletten op drukke punten en meer bezig zijn met hun telefoon dan met het verkeer”, zegt Pieter Boele van Hensbroek van de NVT aan het Algemeen Dagblad.

De NVT heeft onderzoek gedaan naar de spoedeisende hulp van 6 ziekenhuizen. Daaruit kwam naar voren dat in de eerste week na de schoolvakantie veel meer fietsongelukken hebben plaatsgehad. Het is een verschil van 70 procent ten opzichte van de laatste vakantieweek.

Volgens Boele van Hensbroek vallen er jaarlijks duizenden patiënten te betreuren. “In de leeftijdscategorieën 20 tot 30 en 50 tot 60 was er zelfs sprake van een verdubbeling van het aantal gewonden. Het zijn zeker niet alleen kinderen die ernstig letsel op de fiets oplopen.”

Op dit moment kijkt de Nederlandse minister van Verkeer, Melanie Schultz, of een verbod op het gebruik van mobiele telefoons op de fiets haalbaar is. Eerder Nederlands onderzoek laat zien dat smartphonegebruik een rol speelt bij 1 op de 5 fietsongelukken waarbij een jongere betrokken is. Bovendien zou de kans op een ongeval 25 keer groter zijn als iemand tijdens het rijden zijn of haar smartphone gebruikt.

In de tussentijd is Samsung, een belangrijke fabrikant van smartphones, bezig met een soort charmeoffensief. Zij start volgende week met Veilig Verkeer Nederland een campagne op middelbare scholen die kinderen bewust moet maken van de gevaren van de telefoon in het verkeer. Samsung zou echter geen voorstander zijn van een gebruiksverbod op de fiets.

Gerelateerde artikels