Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

‘Tramadol heeft prestatiebevorderend effect’

Tramadol helpt de wielerprestatie te verbeteren. Althans, onder sommige omstandigheden. In de afgelopen jaren was de controversiële pijnstiller regelmatig in het nieuws. Deze zou valpartijen in het peloton in de hand werken, omdat het reactievermogen bij renners zou afnemen.

Het nieuwste onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers van de universiteiten van Granada en Kent. Zij vonden uit dat tramadol, dat (nog?) niet op de WADA-lijst met verboden producten staat, de power met gemiddeld 5 procent doet verhogen tijdens een tijdrit van 20 minuten.

Aan het onderzoeken werkten 28 mannelijke en vrouwelijke renners mee. Allen hadden een gemiddeld tot hoog niveau van fitheid. Hen werd gevraagd om twee tijdritten van 20 minuten te rijden. Eentje met inname van een placebo en eentje met inname van tramadol.

De wetenschappers vroegen de sporter een warming-up te doen voorafgaand aan de tijdrit. Tijdens de tijdrit werd hun gemiddelde power en hartslag gemeten. De resultaten lieten zien dat de gemiddelde power steeg van 209 naar 220 watt (vergeleken met de ‘placebo-tijdrit’). De gemiddelde hartslag lag eveneens een fractie hoger.

Het onderzoek werd uitgevoerd met steun van het WADA.

Gerelateerde artikels