Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

‘Tour-debutant’ Jan Vlamynck rijdt als enige ooit de Tour van 2019

De Tour de France rijden. Voor velen is en blijft het altijd een droom. Voor Jan Vlamynck wordt hij echter werkelijkheid. Onze landgenoot zal de oorspronkelijke Ronde van Frankrijk van 2019 voltooien. Hij is daarmee de enige die dat ooit heeft gerealiseerd.

De Tour de France van 2019 was een bijzondere. De bijna 3.500 kilometer lange etappewedstrijd met dertig cols werd door de weersomstandigheden nooit helemaal volbracht. Drie bergen werden geschrapt en het oorspronkelijk getekende parcours werd met zo’n honderd kilometer ingekort. “Niemand heeft hem dus echt uitgereden. Het is alsof je een marathon van 38 kilometer wint”, stelt Jan Vlamynck, managementconsultant in het dagelijks leven.

Vandaag begint hij aan zijn uitdaging met de etappe Brussel – Geraardsbergen – Brussel. Daarna wachten er nog 29 ritten en bijna 65.000 hoogtemeters. De slotetappe (Versailles – Parijs) is voorzien op 7 augustus. Jan Vlamynck kan rekenen op de steun van oud-prof René Martens die hem al langer traint en begeleidt om het doel te doen slagen.

De ‘Tour-debutant’ weet dat Martens niet de eerste de beste steun en toeverlaat is. Martens hielp binnen het ADR-team niet enkel Greg Lemond aan de tourzege in 1989; in 1988 sleurde hij zijn kopman Eddy Planckaert over de bergen opdat die de groene trui tot in Parijs zou kunnen dragen. In 1981 won hij zelf de tiende rit van de Ronde van Frankrijk. Een jaar later greep hij de zege in de Ronde van Vlaanderen, in 1985 volgde Bordeaux-Parijs.

Jan Vlamynck: “Als ingeweken Limburger ben ik geïnspireerd door de uitzonderlijke prestaties van René Martens en het is een eer door hem gecoacht te worden. Reeds bij onze eerste ontmoeting bij VOKA-fietst wisten we dat we iets samen zouden doen. We zijn donderdag samen gestart met een heuse proloog, in en aan Café Coureur.”

René Martens coacht hem nu al een half jaar. “De passie en de liefde van Jan voor het wielrennen hebben ertoe geleid dat ik deze authentieke mens met hart en ziel steun”, stelt hij. “Ik rijd naast de openingsrit een aantal Vogezenritten en ook de slotrit in Parijs op de Champs-Elysées mee. Falen is dus geen optie voor hem”, zegt hij met een knipoog.

Uit allerlei hoeken wordt Jan Vlamynck ondersteund. Onder andere Café Coureur heeft zich achter het initiatief geschaard. Djules FMJ heeft zelfs een speciaal lied geschreven: Le Rêve du Tour de France. De Lommelse schepen van sport Dirk Vanderhoydonks gaf donderdag het startsein voor de proloog bij Café Coureur. “Als kersvers verkozen fietsstad is het fijn om te zien dat Lommelaars grote en kleine fietsuitdagingen aangaan. Met trots wensen we Jan veel moed en doorzettingsvermogen toe en hopen hem veilig en wel terug te zien in augustus te Lommel.”

Gerelateerde artikels