Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Team LottoNL-Jumbo probeert concurrentie af te troeven met innovatieve ploegleiderswagen

De Aether van Giro, de Noah van Ridley. In de Tour de France zien we heel wat renners met nieuwe fietsen en accessoires rondrijden. Maar ook in de karavaan, achter het peloton, zijn er innovaties. Team LottoNL-Jumbo rijdt in de Ronde van Frankrijk met één van de meest slimme ploegleiderswagens. Bij het team wordt zelfs gesproken van een ‘mobiel commandocentrum’.

De wagen waarvan gebruik wordt gemaakt is een Skoda Superb. Eentje die we ook bij de garage om de hoek kunnen komen, alleen zijn er hier slimme aanpassingen gedaan. Voor meer veiligheid zit er bijvoorbeeld een camera aan de achterkant van de auto. Beelden daarvan worden in de binnenspiegel geprojecteerd. De ploegleider achter het stuur kan zo zien of er renners achter zijn auto zitten.

Hij heeft tevens een heel pallet aan communicatiemiddelen tot zijn beschikking. Nog altijd is er communicatie via de radio. Vroeger hing er aan de achteruitkijkspiegel een spreeksleutel. Dat kleine kastje zat soms in de weg en zwaaide soms irritant heen en weer. In de auto is nu gezorgd voor vaste microfoons en bedieningsknoppen aan het stuur. Daarmee kan de ploegleider eenvoudig met een renner bellen. Andersom is direct te zien wie er van de renners contact zoekt met de ploegleiderswagen. Bij een gebrekkige verbinding hoeft er niet meer gegist te worden wie inbelt.

In de auto zijn er dankzij internetverbinding rechtstreekse televisiebeelden van de wedstrijd op een scherm te zien. Met behulp van software is actuele koersinformatie steeds te raadplegen. De mechanieker op de achterbank hoeft niet meer old school rugnummers van vluchters te omcirkelen; dit gaat nu allemaal digitaal. Ook achtergrondinformatie van concurrenten (tijdsverschillen, prestaties uit het verleden, etc.) is gemakkelijk op te vragen.

Nu we het over de mechanieker hebben… Achter in de auto is een rek geplaatst. Daarin zitten reservematerialen, zoals wielen. Zo is er altijd orde en overzicht. Als er is lekgereden kan de mechanieker snel een nieuw wiel uit het rek grijpen.

Gerelateerde artikels