Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Streep door We Ride Flanders in 2020

Er komt dit jaar geen We Ride Flanders, de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen. De organisatoren hadden een aanvraag ingediend en een scenario klaar voor een kleinschaligere editie op 17 oktober, maar de burgemeesters uit de Vlaamse Ardennen geven daar geen groen licht voor. De volgende editie wordt op zaterdag 3 april 2021 gehouden.

Het coronavirus gooide begin dit voorjaar al roet in het eten. Toen werd We Ride Flanders voor de eerste maal afgelast. De organisatoren hoopten op een beter klimaat in het najaar en poogden een aanvaardbaar en veilig alternatief aan te bieden voor wie zelf, daags voor de profs, de Ronde van Vlaanderen wil rijden. Uitkomst daarvan was een kleinschaligere editie met maximaal vijfduizend deelnemers op zaterdag 17 oktober. De organisatoren legden een draaiboek voor waarin rekening werd gehouden met het protocol voor organisatoren van sportevenementen van Sport Vlaanderen. Er was veelvuldig en goed overleg met de burgemeesters, de veiligheidscoördinatoren en politie uit de regio Vlaamse Ardennen, het hart van de Ronde van Vlaanderen Cyclo. Uiteindelijk beslisten de burgemeesters unaniem dat er toch nog onzekerheden en risico’s verbonden bleven aan een evenement met enkele duizenden deelnemers.

Geen risico’s

“De organisatoren hadden een goede voorbereiding gemaakt, maar gezien de huidige omstandigheden is het onmogelijk om de veiligheid 100% te garanderen bij dit evenement met bijna 5000 wielertoeristen. Na een grondige screening waren er nog te veel onvoorspelbare elementen en we kunnen geen risico’s nemen op vlak van gezondheid en veiligheid. Het lijkt ons beter geen half evenement neer te zetten en volop te focussen op een volwaardige en veilige editie in april volgend jaar”, zegt burgemeester Marnic De Meulemeester van Oudenaarde namens de negen burgemeesters uit de Vlaamse Ardennen.

Christophe Impens, CEO van We Ride: “We hebben er alles aan gedaan om een scenario te ontwikkelen waarin we de risico’s maximaal wegnamen, om enkele duizenden fietsliefhebbers de kans te bieden toch hun Ronde te kunnen rijden. We hebben veel lof gekregen voor die inspanningen, maar de burgemeesters die de ondankbare taak hebben de knoop te moeten doorhakken, waren helaas net niet te overtuigen en wilden geen enkel risico nemen. Ik sta er wel op om, ondanks de beslissing, toch iedereen te bedanken voor het vele constructieve werk dat in de voorbereiding gestoken is.”

We Ride Flanders in 2021?

Alle inschrijvingen voor de editie van 2020 blijven geldig voor de editie van 2021. Die wordt, als alles zich enigszins gunstig ontwikkelt, begin april, daags voor de Ronde van Vlaanderen voor profs gehouden.

Gerelateerde artikels