Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Straf: de jongste (4) en oudste (87) persoon ooit voltooien Britse fiets-challenge (1.500 kilometer)

Of je nou piepjong of een jaartje ouder bent, de fameuze ‘Land’s End to John O’Groats ride’ in het Verenigd Koninkrijk is een challenge die alle generaties aanspreekt. In korte tijd gingen, onafhankelijk van elkaar, de jongste en oudste persoon ooit deze circa 1.500 kilometer lange uitdaging aan. Hun leeftijdsverschil: 83 jaar.

Eerst iets over de ‘Land’s End to John O’Groats ride’. Want hoe bekend het ook aan de andere kant van het water is, bij ons klinkt de naam toch iets minder bekend in de oren… John O’Groats is een dorp in het noordoosten van Schotland. Land’s End daarentegen is het uiterste puntje van Cornwall, in het zuidwesten van Engeland.

Met name in het Verenigd Koninkrijk is de ‘End-to-End’ – de route tussen beide punten – een absolute klassieker voor fietsers. Naar verluidt heeft de eerste persoon de bijna 1.500 kilometer lange rit al in 1880 volbracht. Sindsdien volgden velen, op verschillende soorten fietsen, maar ook hardlopend en zelfs achteruit rennend.

Jong en oud op avontuur

Pasgeleden begon Rhoda Jones aan haar ‘End-to-End’. Haar leeftijd: amper 4 jaar. We moeten erbij vermelden dat ze wat hulp kreeg, want haar fietsje was gekoppeld aan de tweewieler van haar ouders Tom en Kate. Zij registreerden de rit om na het voltooien aan te tonen dat Roda de allerjongste is die de route ooit heeft afgelegd. Henry Cole, die de afstand in 2006 met vaderlief op een aangepaste tandem aflegde, was een fractie ouder.

Niet alleen jong, maar ook oud wordt aangetrokken door de ‘End-to-End’. Donald Wells, 87 jaar inmiddels, had deze zomer vijf weken en twee dagen nodig om van het ene naar het andere puntje te fietsen. Volgens Cycling UK is hij daarmee de oudste persoon ooit die de rit heeft voltooid. In 2014 was er een zekere Tony Rathbone die met 81 jaar een Guinness World Record achter zijn naam zette bij het volbrengen van de uitdaging.