Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Spaanse wielerbond verbiedt schijfremmen

Een nieuw hoofdstuk in ‘schijfremgate’: de Spaanse wielerbond RFEC verbiedt de elite op het nationaal kampioenschap te rijden met schijfremmen. Dat heeft de RFEC laten weten in een statement.

Zowel de Spaanse vrouwen als mannen (elite) mogen van de RFEC geen gebruikmaken van de schijfremmen. De bond lijkt te twijfelen aan de veiligheid van de coureurs. De fietsindustrie maakte eerder al duidelijk dat het peloton niet hoeft te vrezen voor de veiligheid.

De internationale wielerunie UCI heeft begin dit jaar de test met schijfremmen hervat. Die werd na enige controverse en twijfels over veiligheid gestaakt. Professionele renners mogen de remmen op dit moment testen in internationale profwedstrijden (UCI-kalender). De testperiode is naar alle waarschijnlijkheid een opstapje naar definitieve toelating.

Het verbod van de RFEC zal even slikken zijn voor enkele Spaanse profs en mechaniekers. Er zijn immers heel wat renners en teams die de schijfremmen in de armen hebben gesloten en nu in allerijl het materiaal moeten aanpassen. Dit seizoen zien we de schijfremmen onder meer bij Katusha, Quick-Step Floors, Team Sunweb en Cannondale. Tom Boonen was begin dit seizoen de eerste prof die een wegkoers won op een fiets met schijfremmen.