Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Slimme camera’s gaan gestolen fietsen opsporen

Primeur: Mechelen gaat als eerste fietsdiefstal te lijf met ANPR-camera.

Een nieuwe manier om de onophoudelijke reeks van fietsdiefstallen in te perken: Mechelen zet vanaf januari ‘slimme’ camera’s in. Die worden nu nog gebruikt om snelheidsovertreders en inbrekers te pakken. Vanaf volgend jaar zijn de ANPR-camera’s echter ook goed om ontvreemde fietsen op te sporen. Ze zijn uitgerust met een zendertje. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Mechelen is de eerste plaats waar wordt getest met de ANPR-camera. Inwoners kunnen daar vanaf januari hun fiets voorzien van een kleine zender, die 10 tot 25 euro kost. Als de aangepaste fiets langs een camera rijdt, wordt een beeld gemaakt. Bij diefstal gaat de politie na aangifte op zoek in de databank met beelden in de hoop een match te kunnen maken.

“Met wat geluk hebben we dan een beeld van de fiets met daarop de dief, of een beeld van de bestelwagen waarin de gestolen fiets ligt, inclusief de nummerplaat. Zo heeft onze politie extra aanknopingspunten om de diefstal op te lossen”, zegt burgemeester Bart Somers (Open VLD) van Mechelen tegen de krant. Minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA): “Als het aantal diefstallen in Mechelen daalt, zal deze technologie overal toegepast worden.”

In België wordt jaarlijks voor zo’n 122 miljoen euro aan fietsen gestolen. Dat komt neer op zo’n 274 diefstallen per dag. Vaak wordt geroepen dat politie en gerecht weinig prioriteit geven aan het opsporen van de daders en het terugvinden van de gestolen fietsen. De slimme camera moet nu het tegendeel bewijzen. “Een forsere aanpak van fietsdiefstallen is absoluut nodig, nu meer mensen zich een duurdere fiets aanschaffen”, zegt een woordvoerder van de Fietsersbond.