Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Slechte fietspaden zijn schadelijk voor je gezondheid

Het is zaak dat wegbeheerders zich inspannen voor mooie, egale fietspaden. Waarom? Uit een nieuwe studie blijkt dat fietsers die regelmatig over slechte stroken rijden grotere kans hebben op zenuwschade in armen en handen.

De studie is uitgevoerd door experts van de Edinburgh Napier University in Schotland. Zij toonden aan dat fietsen over slechte paden al na zestien minuten negatieve effecten met zich meebrengt. Je loopt meer kans op het zogeheten hand-armvibratiesyndroom.

Vooral mensen in de bouwsector zijn bekend met dit syndroom. Het resulteert in klachten in vingers, handen en armen, veroorzaakt door vibrerend gereedschap, zoals krachtboren, kettingzagen en pneumatische boren.

Dr. Mark Taylor gebruikte voor de studie een speciale fiets. Die was uitgerust met camera’s en sensoren. Hij zette het onderzoek op, nadat zijn dochtertje (7) was gevallen op een slecht fietspad. Het was ongelijk geworden door groeiende boomwortels.

Voor Taylor staat vast dat slechte wegen een zeer negatief effect hebben. “Als je op een slecht onderhouden weg fietst, wordt je blootgesteld aan vibratie. Al die schokken werken door tot in de armen en schouders”, zegt hij in Schotse media.