Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Schot in 80 dagen fietsend de aardbol rond

Mark Beaumont maakt zich op voor knotsgekke fietsuitdaging.

Je hebt altijd mensen die grenzen opzoeken. De Schot Mark Beaumont is daar één van. Hij begint in juli aan een opvallende recordpoging met zijn fiets. Hij wil in 80 dagen de wereld rond. Dat is een tocht van zo’n 29.000 kilometer. Reken maar uit hoeveel kilometer je daarvoor per dag in het zadel moet zitten…

Het huidige record staat op naam van Nieuw-Zeelander Andrew Nicholson. Hij had daar in 2015 123 dagen voor nodig. Als het Beaumont binnen 80 dagen lukt, zorgt hij voor een record dat vele malen scherper is dan het huidige. “Fysiek is het een sprong in het diepe”, zegt de 34-jarige fietsavonturier in de media.

De Brit weet wat het is om zulke knotsgekke fietsuitdagingen aan te gaan, want jaren geleden, in 2008, maakte hij al eens een rit om de aardbol. Toen had hij 194 dagen nodig. Om het ditmaal in 80 dagen te doen, moet hij dagelijks circa 360 kilometer afleggen. “Mentaal gezien zal het me alle kracht en ervaring kosten die ik de afgelopen jaren heb verworven.”

De Schot heeft meer dan twee jaar getraind om deze uitdaging te kunnen aangaan. Ter voorbereiding is hij deze week begonnen aan een fietsrit langs de Britse kustlijn. Hij rijdt daarbij van Londen naar Londen, goed voor 5.600 kilometer. Binnen 15 dagen is hij naar verwachting weer thuis. “Als ik deze tocht in hetzelfde tempo volhoud, geeft dat mij en het team het vertrouwen dat mijn recordpoging mogelijk is.” (foto: Facebook)