Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Ruim een derde van Nederlandse fietsers is slecht verlicht

Fietsverlichting is ontzettend belangrijk, maar toch rijdt niet iedereen rond met lampjes. Van de Nederlandse fietsers heeft 36 procent geen of onvoldoende verlichting. Dit stelt RAI Vereniging die zich baseert op onderzoek van Rijkswaterstaat. Vooral in de vier grootste steden gaat het mis.

RAI Vereniging, belangenbehartiger van fabrikanten en importeurs in de mobiliteitsbranche, grijpt de intrede van de wintertijd aan om nog eens extra aandacht te vragen voor het belang van fietsverlichting. Het risico op een ongeval in het donker zou met gebruik van (voldoende) fietsverlichting met 17 procent dalen.

Het voeren van verlichting is niet alleen belangrijk om de weg te kunnen zien, maar ook om gezien te worden door anderen in het verkeer. RAI Vereniging beroept zich ook daarbij op cijfers. Van alle fietsongevallen met ernstige gewonden in het donker is in circa 15 tot 20 procent van de gevallen een motorvoertuig betrokken.

Om fietsers te wijzen op het belang van goede verlichting hebben verschillende partijen in Nederland de handen ineengeslagen. Zaterdag 28 oktober houden zij de ‘Dag van de Fietsverlichting’. Dat is voor het eerst. In de aanloop naar die themadag zijn er in heel Nederland verschillende acties.

Op vrijdagmiddag (27 oktober) kunnen jongeren terecht bij de fabriek van Gazelle in het Nederlandse Dieren. Medewerkers staan klaar (12.00 – 15.00 uur) om de verlichting van jongeren gratis te controleren en repareren. De eerste honderd scholieren krijgen er een gratis fietslampje bij. Ook schoolklassen mogen komen.

Gerelateerde artikels