Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Ruben Van Gucht rijdt ‘Vlaanderens Mooiste’ twee dagen voor start

Canvas brengt rit van Sporza-journalist rechtstreeks in beeld.

Op vrijdag 31 maart, twee dagen voor de 101ste Ronde van Vlaanderen, fietst Sporza-journalist en wielerfreak Ruben Van Gucht het vernieuwde parcours van ‘Vlaanderens Mooiste’. Hij rijdt de gehele Ronde van 260 kilometer, van de nieuwe vertrekplaats Antwerpen tot de aankomst in Oudenaarde.

Canvas brengt heel zijn rit live in beeld in een rechtstreekse uitzending van 12 uur. Met beelden vanop de motor en de helikopter, maar ook vanop de fiets van Ruben Van Gucht. Zoals het bij een echte wieleruitzending hoort, zijn er ook commentatoren. Hun namen worden later bekendgemaakt. De uitzending gaat door het leven als Voor de Ronde.

Schoonheid van landschap
Onderweg ontdekken kijkers het sportieve en culturele erfgoed van De Ronde van Vlaanderen, de schoonheid van het landschap en de dorpen, de traditie, de geschiedenis en de passie van ‘Vlaanderens mooiste’. Het publiek kan gewoon kijken en genieten van het landschap en de cultuur. Daarnaast kunnen mensen interactief participeren: door te supporteren of zelfs een eindje mee te rijden met Ruben of door reacties of beelden te delen via de sociale media (#voorderonde).

Slow television
Voor de Ronde is de eerste echte ‘slow tv’ in Vlaanderen: een genre dat vooral in Noorwegen furore maakt met marathonuitzendingen van de mooiste boot- en treinreizen of ander ‘nationaal erfgoed’. “De Ronde van Vlaanderen is een gedroomd onderwerp voor slow television”, aldus Ruben Van Gucht. “Het wordt op 31 maart een huzarenstukje voor de hele ploeg die ondertussen al maanden achter de schermen bezig is, maar ik kijk er erg naar uit. Hopelijk helpen de weergoden een handje en kunnen we Vlaanderen op z’n mooist laten zien.”

Sportman
Ruben Van Gucht is niet alleen sportjournalist, maar ook zelf een ervaren sporter. Hij loopt geregeld marathons en verder. In 2014 reed hij een persoonlijk uurrecord van 42,315 km op de Eddy Merckx-piste in Gent. Maar voor de slow tv van Voor de Ronde zal hij doelbewust een versnelling lager schakelen.

In tegenstelling tot de renners rijdt Ruben Van Gucht op 31 maart niet op een afgesloten parcours. Hij volgt overal de fietspaden (als die er zijn) en houdt zich aan de verkeersregels. Dat zorgt ervoor dat de rit – en dus ook de uitzending – een echte marathon wordt. Volgens voorzichtige inschattingen moet het mogelijk zijn om het hele parcours in minder dan 12 uur te rijden. Dat is dan ook de doelstelling.

Gerelateerde artikels