Deel dit artikel:

Ronde heeft in 2017 zeven ‘Dorpen van de Ronde’

Sint-Niklaas, Hamme-Zogge, Berlare, Aalst, Erpe-Mere, Herzele en Zottegem hebben prijs.

Ronde-organisator Flanders Classics heeft zeven steden en gemeenten gekozen die tot 2020 de ankerpunten zullen vormen van de Ronde van Vlaanderen: Sint-Niklaas, Hamme-Zogge, Berlare, Aalst, Erpe-Mere, Herzele en Zottegem. Deze zeven ‘Dorpen van de Ronde’ zijn de nieuwe vaste aanloopstrook richting de Vlaamse Ardennen voor de komende drie jaar.

Met het startschot dat voor het eerst wordt gegeven in Antwerpen staat de Ronde van Vlaanderen na de 100e editie in 2016 opnieuw voor een historische mijlpaal in 2017. Een nieuwe startplaats betekent ook een nieuwe aanloopstrook richting de Vlaamse Ardennen. Heel wat steden en gemeenten stelden zich de voorbije maanden dan ook kandidaat voor een passage van Vlaanderens Mooiste en voor het statuut Dorp van de Ronde. 

Flanders Classics besloot gezien de vele aanvragen om vast te houden aan het gegeerde label van Dorp van de Ronde, maar koos voor de komende drie jaar niet voor één, maar liefst zeven partnersteden en –gemeenten als ankerpunten van de vernieuwde Ronde van Vlaanderen.

“De voorbije weken en maanden werd er druk gespeculeerd langs waar de Ronde vanuit Antwerpen zou passeren op weg naar Oudenaarde”, vertelt koersdirecteur Wim van Herreweghe. “Er waren verschillende opties en daaruit hebben we gekozen voor een aanloopstrook door steden en gemeenten die echt koers ademen. Zeven symbolische ‘partnersteden en –gemeenten’ zullen zo de komende drie jaar mee het decor vormen van de Ronde van Vlaanderen.”

Vlaamse wielerhoogmis in zeven dorpen
Na de start vanuit Antwerpen rijdt het peloton via de Waaslandtunnel een eerste stukje nostalgie tegemoet. Als eerste partnerstad koos Flanders Classics voor Sint-Niklaas, waar Vlaanderens Mooiste van start ging tussen 1977 en 1997. De Ronde keert dus voor het eerst in 20 jaar terug naar de hoofdstad van het Waasland, waar ongetwijfeld een heuse massa het peloton zal opwachten. 

Het tweede Dorp van de Ronde op weg naar Oudenaarde is Hamme-Zogge,  het geboortedorp van olympisch kampioen Greg Van Avermaet. In 2016 kende één van de meest populaire Belgische renners van dit moment nog pech met een zware val in de Ronde, maar een passage door Zogge moet bij de BMC-renner voor een extra boost zorgen. Van Avermaet is er ongetwijfeld op gebrand om na winst in de Omloop Het Nieuwsblad ook de Ronde op zijn erelijst bij te schrijven. 

Van Hamme-Zogge trekt het peloton via het prachtige Donkmeer naar Berlare, waar wielericoon Fred De Bruyne, winnaar in 1957, de evidente link is met de Ronde. Man-in-vorm de afgelopen weken en inwoner van Berlare, Oliver Naesen, zal ongetwijfeld in de voetsporen willen treden van De Bruyne.

‘De Keizerlijke Stede blekkert als de Ronde Passeert’, schreef oprichter Karel Van Wijnendaele ooit over het vierde ‘Dorp van de Ronde’, Aalst. Het natourcriterium in de Ajuinenstad brengt jaarlijks zo’n 50.000 toeschouwers op de been in deze wielergekke stad. Ook in het verleden fungeerde Aalst al enkele malen als doortochtplaats en als er één volk weet wat een groot volksfeest inhoudt, dan ongetwijfeld de Aalstenaars. 

Ook in Erpe-Mere, de vijfde halte van het peloton op weg naar de Vlaamse Ardennen, leeft het wielrennen echt. In Erpe-Mere vieren ze in 2016 het 40-jarige jubileum van de winst van Lucien van Impe in de Ronde van Frankrijk, tot op heden de laatste Belgische winst in ‘La Grande Boucle’. Een passage van Vlaanderens Mooiste aan deze passionele wielergemeente, waar jaarlijks zo’n 35 regionale wedstrijden verreden worden, kon dus niet ontbreken. 

Als voorlaatste ‘Dorp van de Ronde’ koos Flanders Classics voor Herzele, al 48 jaar de gastheer voor de Ronde van Vlaanderen voor junioren en de plaats waar jonge talenten een eerste keer proeven van de smaak van de Ronde. Onder andere Jens Debusschere en Stijn Devolder wonnen in het verleden in Herzele alvorens de sprong te maken naar de ‘grote jongens’. Bij de passage van de Ronde kunnen de inwoners van deze Oost-Vlaamse gemeente zelf zien hoe de jonge talenten van de voorbije jaren het er vanaf brengen bij de profs. 

‘Zottegem… zot van de koers, gek van de Ronde’, zo promoot deze laatste ‘partnerstad’ zichzelf graag als een echte wielerstad. Zottegem zal volgend jaar de poort zijn naar het hart van de Vlaamse Ardennen. Hier zullen de renners hun eerste echte obstakels moeten temmen op weg naar eindwinst in Oudenaarde: de Lippenhovestraat en de Paddestraat. Deze twee iconische kasseistroken zijn al sinds mensenheugenis aanwezig in grote klassiekers.

Volksfeest
Flanders Classics is tevreden te kunnen samenwerken met de zeven nieuwe Dorpen van de Ronde. “Onze bedoeling is om de bevolking zo veel mogelijk te betrekken bij de Ronde van Vlaanderen en er op die eerste zondag van april een waar volksfeest van te maken”, besluit Wim van Herreweghe. “We zijn ervan overtuigd dat deze zeven partnersteden zullen fungeren als waardige ambassadeurs van Vlaanderens Mooiste.  

Gerelateerde artikels

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE