Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Robert Millar gaat nu als vrouw door leven

Robert Millar. Kent u hem nog? Wel, hij bestaat niet meer. De ex-renner uit Schotland gaat voortaan door het leven als Philippa York. De 58-jarige York, die in 1984 de bollentrui won en vierde eindigde bij de Tour de France, heeft een geslachtsverandering voltooid.

Tegenover Cyclingnews laat ze weten dat het proces om vrouw te worden nu volledig is afgerond. “Ik ga al een tijdje door het leven als Philippa maar heb om verschillende redenen dat nog niet openbaar gemaakt. Tot nu.”

York ziet dat er tegenwoordig niet meer gek tegen een geslachtsverandering wordt aangekeken. Het wordt geaccepteerd. “Er is ook veel meer begrip. Voorheen werden mijn familie, vrienden en ik veel lastig gevallen door bevooroordeelde personen en media”, aldus York. “De speculatie en negatieve berichtgeving over mijn geslacht heeft mij en mijn geliefden veel pijn gedaan. Misschien is het nu zo dat men beter doorheeft hoe kwetsend zoiets is als je midden in een transitie naar vrouw zit.”

“Ik hoef de mensen die dichtbij mij staan nu ook niet meer te beschermen. Zij zijn inmiddels volwassen en onafhankelijk en met de veranderende moraal richting transgenders is dit de juiste stap om nu te zetten”, aldus de opgeluchte York.

York is deze dagen te horen op televisie. Bij de Tour geeft de Schotse commentaar voor ITV4 samen met ex-renners Chris Boardman en David Millar. De veertigjarige David Millar, geen familie van, schreef York het volgende in een persoonlijke brief: “Lieve Pippa, ik ken je nu al een tijdje als ‘Pippa’ dus het voelde vreemd om telkens Robert Millar te zien staan bij de stukken die je schreef. Nu is er nog maar één Millar, en ik hoop dat iedereen dan ook ophoudt met Robert tegen mij te zeggen. Pippa York is nu een van de beste Britse fietsers ooit.”