Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Rijden profs binnenkort met bescherming om ‘scherpe’ schijf?

UCI-commissie buigt zich over 'schijfrembeschermer'.

De schijfrem is en blijft één van de veelbesproken onderwerpen in het peloton. Ook al tonen diverse onderzoeken aan dat de veiligheid niet in het geding is, sommige renners vrezen voor verwondingen, veroorzaakt door scherpe uiteinden van de schijven. De branche heeft daar iets op gevonden. Op dit moment beoordeelt een commissie van de UCI een beschermer die als jas om de schijf zit. CPA, de internationale beroepsvereniging voor wielrenners, heeft daarvan foto’s gedeeld.

De UCI-commissie die zich bekommert om de uitrusting en materialen heeft enkele samples van schijfbeschermers in haar bezit. Die worden bestudeerd en geprobeerd. De beschermende laag om de schijf zou de veiligheidskritiek kunnen doen afnemen. Bij een onfortuinlijke tuimelperte kunnen renners immers niet meer in contact komen met de volgens hen scherpe schijven. Al bewijzen sommige onderzoeken dat deze lang niet zo scherp zijn als tegenstanders veronderstellen.

De rennersvakbond CPA uitte eerder haar zorgen om het gebruik van schijfremmen. Ze dreigde zelfs met juridische acties tegen de mondiale wielerunie vanwege het uitblijven van voldoende veiligheidsmaatregelen bij de proef met de veelbesproken schijfremmen. CPA-voorzitter Gianni Bugno liet destijds weten dat de UCI te weinig oog heeft voor de eisen en wensen van de CPA. “Daarom gaan we nu op een hardere manier om aandacht vragen. We zijn zeer bezorgd”, zei de ex-prof eind februari.

De CPA is nu positiever gestemd. De bond is blij dat een commissie nu naar de beschermers kijkt en zo de kritiek van de organisatie en haar renners serieus lijkt te nemen. “Eindelijk zien we dat de UCI-commissie gehoor geeft aan het verzoek van vele renners”, klinkt het bij een woordvoerder. De commissie van de UCI heeft een adviesrol en maakt geen beleid. (foto: CPA)