Deel dit artikel:

Regent het? Dan fietsen we sneller

Nederlandse Fietsersbond onder 29.000 fietsers.

Fietsen in de regen. Niemand vindt het fijn, maar toch doen we het. Voor Nederlanders is het reden genoeg om eens extra hard op te pedalen te duwen. Als het plenst, rijden Nederlanders met gemiddeld 16,8 kilometer per uur naar een droge plek. Dat is ruim een kilometer per uur sneller dan wanneer het bewolkt en droog is, zo blijkt uit een telonderzoek van de Nederlandse Fietsersbond onder 29.000 fietsers.

Opvallend is ook dat men sneller fietst als het mooi weer is. Mogelijke verklaring: op zonnige dagen trekken meer fietsers met een sportief model de wegen op en daardoor wordt de gemiddelde snelheid omhoog getrokken. Het mooie weer van de late zomer en het najaar verklaart daarom de gemiddeld snellere ritten. In algemene zin fietsen Nederlanders dit jaar gemiddeld een kilometer per uur sneller dan in 2015.

Veruit de snelste fietsers van Nederland zijn de Zeeuwen. De mensen uit Zeeland fietsen met een gangetje van 16,6 kilometer per uur. Dat is 1,5 kilometer sneller dan Friesland dat daarmee de hekken sluit. Daarnaast maken de Zeeuwen ook nog eens de meeste kilometers (5,1) per ritje.

Het onderzoek werd afgelopen september uitgevoerd door de Fietsersbond. Dat gebeurde in samenwerking met diverse overheden, gemeentes  en bedrijven. Er deden bijna 29.000 Nederlanders aan mee. Met behulp van een speciale applicatie op de smartphone werd het fietsgedrag in kaart gebracht. In totaal fietsten de deelnemers die week 1,78 miljoen kilometer.