Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Record: binnen 25 dagen op de fiets door Europa

Sean Conway heeft een nieuw record achter zijn naam staan. Hij is sinds deze week degene die het snelst fietsend de oversteek door Europa heeft gemaakt zonder hulp van derden. Conway vertrok in het meest westelijke puntje van Portugal en fietste naar Ufa in Rusland. Daarvoor had hij 24 dagen, 18 uur en 39 minuten nodig.

Conway reed op een stalen toerfiets van Stanforth Bikes, genaamd de Stanforth Conway. Hij begon zijn tocht medio april in het Portugese Cabo da Roca en fietste vervolgens snel genoeg om het record van de Duitser Jonas Deichmann af te kunnen pakken. Die had vorig jaar juli 25 dagen, 3 uur en 38 minuten nodig om Europa fietsend te doorkruisen. Negen uur meer dus.

Gemakkelijk was het niet voor de avonturier. ’s Nachts sliep hij in een slaapzak in een kwetsbare tent, vaak langs de kant van de weg op oncomfortabele plakken. Naar eigen zeggen sliep hij gemiddeld vier uur per nacht. In de laatst zestienhonderd kilometer moest Conway ook afrekenen met sterke tegenwind. In de slotweek koos hij op Russisch grondgebied voor een alternatieve route.

De bebaarde fietser is blij dat hij de recordpoging tot een goed einde heeft gebracht. Hij probeerde het record al drie keer eerder in handen te krijgen, maar toen slaagde hij daar niet in. Vorig jaar strandde zijn poging op ruim twaalfhonderd kilometer van de finish. Oorzaak: een blessure. In totaal is hij er zes jaar mee bezig geweest. “Eindelijk kan ik achterover gaan leunen”, schrijft hij op Twitter.

Vorig jaar kwamen we Conway in levende lijve tegen tijdens een perskamp van Shimano in Duitsland. Het verhaal over de ontmoeting met die rare snuiter lees je hier.