Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Primeur voor Zwolle: eerste plastic fietspad ter wereld

Waar de meeste fietspaden van asfalt, beton en klinkers zijn, gaat Zwolle het heel anders doen. De Nederlandse stad krijgt een fietspad van gerecycled plastic. Volgens de gemeente is het de eerste zogeheten PlasticRoad wereldwijd.

De strook moet in september klaar zijn. Tegen die tijd ligt er een pad van circa 30 meter dat in eerste instantie bedoeld is om te bekijken of de techniek haalbaar is. Volgens leverancier KWS is de constructie licht van gewicht en een duurzaam alternatief voor traditionele wegen. Het plastic zou drie keer langer mee gaan dan een gemiddelde weg.

De gemeente Zwolle was er snel bij en kreeg daarom de eerste pilot toegewezen. Op een nog nader te bepalen locatie in de provincie Overijssel (waartoe ook Zwolle behoort) komt een tweede pad van plastic.

De PlasticRoad wordt gemaakt van plastic wegelementen. Die worden voorbereid in de fabriek, waardoor het teren van de weg niet meer nodig is. Er komen holle ruimtes in de constructie, bedoeld voor kabels, leidingen en waterafvoer. Dit is volgens de bedenker milieuvriendelijk. Bovendien zou het daardoor gemakkelijker worden om werkzaamheden aan het riool uit te voeren.

Gerelateerde artikels