Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Poolse ex-prof trotseert sneeuwstormen en beklimt de Himalaya als snelste ooit

Bartosz Huzarski was ooit prof bij Bora-Argon 18. Dat de 37-jarige Pool nog altijd graag fietst, heeft hij in de Himalaya laten zien. Huzarski verbeterde er de Strava KOM met bijna een half uur.

Voor de Pool was de beklimming van het Himalayagebergte een zware beproeving. Hij kreeg onderweg te maken met sneeuwstormen, en dat op een route die van zichzelf al pittig is. Het gemiddelde stijgingspercentage was 5 procent over 40 kilometer. De laatste 10 kilometer naar Khardung La (India) ging over onverhard terrein.

De aankomst lag op 5.359 meter hoogte. Dat is twee keer zo hoog als de Galibier, die dit jaar in de Ronde van Frankrijk het hoogste punt was. Huzarski had 2 uur, 36 minuten en 16 seconden nodig om boven te geraken. Dat was bijna een half uur sneller dan Christoph Kluge, die tot voor kort de Strava KOM achter z’n naam had staan.

Huzarski, die de beklimming ondernam met een mountainbike, ging niet alleen naar de top. Hij had gezelschap van drie andere renners. Dit had alles te maken met een challenge van automerk Skoda. In de video is de zware beproeving te zien.