Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Peter Sagan: ‘Weg met de auto, pak de fiets’

Dat Peter Sagan meer is dan zomaar een wielrenner, wisten we al lang. In een videoboodschap roept hij mensen op de auto in te ruilen voor de fiets. Daarmee schaart hij zich achter burgemeester Anne Hidalgo van Parijs en Arnold Schwarzenegger.

Sagan maakte de video vanaf zijn trainingskamp in Mallorca. Hij deed dat niet zomaar, want de wereldkampioen wielrennen is ambassadeur van de C40, een groep grote steden die zich bekommeren om klimaatverandering.

Vandaag begint in Parijs de One Planet-top. In de aanloop naar dit evenement kwam Parijs met onderzoek naar de voordelen van een fietsklimaat in de Franse hoofdstad. De maatregelen ter verbetering van de luchtkwaliteit voorkomen jaarlijks 400 vroegtijdige sterfgevallen en verlengen de levensverwachting met gemiddeld 21 dagen. Als alle C40-steden zich aan eerder gemaakte afspraken houden, kan het effect nog vele malen groter zijn.

De burgemeester van Parijs bracht het cijferwerk naar buiten. Schwarzenegger, bekend als acteur en voormalig gouverneur van Californië, schaarde zich achter de bekendmaking. Hij zet zich met de Regions of Climate Action (R20) ook in voor een duurzame wereld.

Beiden willen dat meer mensen de auto geparkeerd laten staan en voor dagelijkse fietsritten gebruikmaken van de fiets. Peter Sagan ondersteunt die boodschap van harte. Gek is die oproep niet, want het onderzoek toont aan dat fietsen en wandelen (30 minuten per dag) veel voordelen biedt:

  • Tot 23 procent minder kans op hartfalen
  • Tot 23 procent minder kans op een beroerte
  • Tot 15 procent minder kans op diabetes (type 2)
  • Tot 14 procent minder kans op een depressie
  • Tot 12 procent minder kans op borstkanker
  • Tot 11 procent minder kans op dementie