Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Percorso spettacolare!

De Giro d’Italia is toe aan de honderdste editie. Ze start aanstaande vrijdag op Sardinië en eindigt ruim drie weken later met een individuele tijdrit in Milaan. Grinta! zet de Italiaanse wielerronde in de schijnwerpers.

Weinig tijdritkilometers

De Giro 2017 is er eentje voor klimmers, niet voor tijdrijders. Een individuele tijdrit van 39,2 kilometer wordt door de heuvelachtige wijngaarden van Montefalco gereden. Ook de slotrit naar Milaan is een tijdrit. Die start op het F1-circuit van Monza en eindigt na 28 vlakke kilometers aan de Duomo van Milaan.

Coppi en Bartali

Met een startplaats in Ponte a Ema (elfde etappe) en Castellania (veertiende etappe) eert de Giro respectievelijk Gino Bartali en Fausto Coppi. Diezelfde veertiende rit finisht bergop in Oropa, waar Marco Pantani in 1999 verschroeiend hard tekeer ging. Later in die beruchte Giro werd Pantani uit koers gezet.

Grande Partenza

De honderdste Giro start op vrijdag 5 mei op het eiland Sardinië waar drie etappes verreden worden. De Grande Partenza is voor Alghero. Het is vooral in het begin van deze Giro dat de sprinters aan hun trekken komen.

Sicilië: Nibali aan de bak

Van Sardinië gaat het, na een transferdag, naar Sicilië waar de klassementsrenners al in de vierde etappe aan de bak moeten. Slaat Nibali al toe in zijn thuisregio? De beklimming van de Etna liegt alvast niet. In de vijfde etappe finisht de ‘Haai van Messina’ in zijn thuisstad… Messina.

Blockhaus: de eerste van Merckx

Op zondag 14 mei trekt het peloton de Abruzzen in voor een tweede aankomst bergop. Die ligt op de top van Blockhaus. Een col waarop de wereld klimmer Eddy Merckx leerde kennen in de Giro van 1967.

5.400 hoogtemeters

Na een welgekomen rustdag staat op dinsdag 23 mei één van de allerzwaarste ritten op het programma: een tocht van 227 kilometer over de Mortirolo, de Stelvio en de Umbrailpas. 5.400 hoogtemeters verpakt in één rit. Da’s even slikken.

Slotweekend

Het venijn zit hem in de staart van ‘La Corsa Rosa’. In het slotweekend krijgen de renners, naast de tijdrit op zondag, op zaterdag nog de Monte Grappa voor de kiezen vooraleer er gefinisht wordt na een steile klim in Asiago.