Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Peloton neemt afscheid van ‘cola-man’ Lucien Blyau

Oost-Vlaamse wielersupporter overlijdt op 91-jarige leeftijd.

Het wielerpeloton heeft afscheid moeten nemen van een kleurrijk figuur: Lucien Blyau. Misschien doet deze naam niet direct een belletje rinkelen, maar wie een foto van hem ziet – de plaat hiernaast is afkomstig van Johan Museeuws Twitter – zal hem zeker en vast herkennen.

De Oost-Vlaming stond bekend als groot wielerfan en vooral als de man die steevast langs de kant van de weg cola weggaf aan vermoeide renners. Blyau was om gezondheidsredenen al wat langer gestopt en dat was heel wat bekenden uit het wielermilieu opgevallen. Onder meer Sep Vanmarcke en Johan Museeuw bedankten hem destijds al voor al zijn diensten.

“Ik hoop dat ik kan voortdoen tot ik honderd jaar ben”, sprak Blyau nog niet zo heel lang geleden in een interview met Het Laatste Nieuws. Het heeft niet zo mogen zijn. Blyau is op 91-jarige leeftijd overleden.

Blyau volgde sinds halverwege de jaren zeventig alle grote rondes in binnen- en buitenland. Van Parijs-Nice en de Ronde van Frankrijk tot aan de Dauphiné Libéré, en Parijs-Tours; Blyau liet zich overal zien. Hij zocht de beste plekken op waar renners trager voorbijkwamen om ze daar een blikje cola toe te stoppen.

“Ik draag een truitje van Collstrop, zodat ze mij herkennen. Ze weten wie ik ben, want soms bedien ik tot zestig renners per rit”, zei Blyau eerder in hetzelfde interview met de krant. “De voorbije jaren bediende ik alle toppers, van Greg Lemond tot Lance Armstrong. Hoe ik er vroeger in slaagde, toen ik jonger was, om telkens vrijaf te nemen om al die koersen te volgen? Ik wist dat als boerenjongen altijd te ‘arrangeren’.”

Wielercommentator Mychel Wuyts heeft Blyau regelmatig benoemd in uitzendingen. Volgens hem is de Oost-Vlaming een fenomeen. Renners aanvaardden altijd een blikje cola van hem. “Ik had hem al vaak gezien langs de weg, maar pas twaalf jaar geleden leerde ik hem kennen toen hij aan de voet van een klim in Covadonga in Spanje stond te zwaaien. Hij trakteerde me op koffie en mattentaart”, aldus Wuyts tegenover Het Laatste Nieuws.