Deel dit artikel:

Orde op de Koppenberg: snelle hazen links, schildpadden rechts

Organisatie heeft oplossing voor problemen met niveauverschillen op hellingen.

Snelle hazen links, trage schildpadden rechts. Dat is de boodschap die de organisatie van de Ronde van Vlaanderen Cyclo meegeeft aan haar deelnemers. Onder andere voor de beklimming van de gevreesde Koppenberg. Op deze manier probeert de organisatie orde te scheppen in de drommen fietsers waarvan de niveaus sterk verschillen.

Deze dagen betwisten talloze wielertoeristen de Koppenberg en andere hellingen uit ‘Vlaanderens Mooiste’. Topdrukte is er aanstaande zaterdag, als de duizenden deelnemers van de fameuze cyclo op het parcours worden losgelaten. Niet voor elke fietser is het gemakkelijk om boven op de Koppenberg te geraken. Soms moet een wielertoerist zijn voet aan de grond zetten. Voor je het weet, staat een heel pak renners stil of doen zich valpartijen voor.

De organisatie van de Ronde van Vlaanderen Cyclo wil dat nu aanpakken. Op zeven hellingen komen er borden met pictogrammen van een haas en een schildpad, weet Het Laatste Nieuws. “De ervaren fietsers – de hazen – wordt gevraagd links te rijden. Aan de iets minder behendige deelnemers – de schildpadden – vragen we om zich op deze hellingen rechts van de weg te houden”, zegt Christophe Impens van Golazo sports. “Maar de ene groep is zeker niet beter dan de andere.”

Wie de Koppenberg echt te lastig vindt, kan deze links laten liggen en via een korte omleiding het gewone parcours van de Ronde van Vlaanderen verder volgen. “Deelnemers hoeven zich daar niet voor te schamen”, benadrukt Impens.