Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Opvouwbare helm van papier valt in de prijzen

28-jarige bedenker heeft prijs met de EcoHelmet.

Een opvouwbare helm van papier die je hoofd beschermt. Op het eerste gezicht lijkt het een grap, maar de innovatie blijkt wel degelijk een gouden vondst. De hoofdbeschermer van de Amerikaanse designer Isis Shiffer heeft namelijk de James Dyson Award in de wacht gesleept. Dat is een belangrijke prijs waarmee de bedenker omgerekend zo’n 35.000 euro wint. Dat geld kan ze gebruiken om de fietshelm in productie te brengen.

De 28-jarige uitvinder kreeg het idee tijdens een stadstrip. Ze zocht een fietshelm, maar wilde daar geen kapitalen aan uitgeven. Tijdens haar opleiding aan het Pratt Design Institute vond ze daarom zelf een goedkopere, maar sterke helm uit. Haar creatie draagt de naam EcoHelmet. Hij is van papier, heeft een waterdichte afwerkingslaag die bio-afbreekbaar is en beschermt het hoofd optimaal. De helm heeft een honingraatstructuur, zodat je hem kunt opvouwen en meenemen.

De helm, gemaakt van materialen die te recyclen zijn, krijgt naar verwachting een goedkope prijs. De fietser zou zo’n 5 euro moeten neerleggen voor de EcoHelmet. De hoofdbeschermer is voornamelijk bedoeld voor verkoop in automaten bij fietshuurpunten in steden. Eén helmmaat is geschikt voor alle hoofdomtrekken.