Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Opslag van vele e-bikeaccu’s: gevaarlijk of niet?

Discussie over de opslag van accu’s van elektrische fietsen. Dit na een brand bij e-bikefabrikant Stella in Nederland. Door de populariteit liggen er op sommige opslagplaatsen veel droge accu’s bij elkaar, iets wat niet altijd bekend is bij gemeenten. Dat zou een veiligheidsrisico kunnen opleveren.

Tot voor kort dook er incidenteel een bericht op over een e-bike met een in brand gevlogen accu. Maar eerder deze week ging het pas echt goed mis in het Nederlandse Nunspeet. Daar ontstond brand op een bedrijventerrein met onder meer een opslag van e-bikefabrikant Stella. Er lagen duizenden fietsaccu’s. Volgens burgemeester Breunis van de Weerd (Nunspeet) kunnen die een veiligheidsprobleem veroorzaken.

De burgervader werd woensdag naar eigen zeggen overvallen door de boodschap dat er in het bedrijfspand waar brand had gewoed zo’n zesduizend fietsaccu’s waren opgeslagen. Daarnaast stonden er circa drieduizend fietsen met een accu. Bekend is dat accu’s bij brand voor ontploffingsgevaar zorgen en er giftige stoffen vrij kunnen komen. Daarom werd er na de brand bij Stella zorgvuldig te werk gegaan door de hulpdiensten.

“Wij wisten niets van de opslag van zoveel accu’s. We weten ook niet of de fietsenfabrikant dat bij ons had moeten melden. Dat moet nader worden uitgezocht”, stelde de burgemeester daags na de brand in de Nederlandse media. Volgens hem moet er meer duidelijkheid komen over de opslag van accu’s en hoe de hulpverlening moet handelen bij een calamiteit met grotere aantallen fietsaccu’s.

Inmiddels is er ook een infobijeenkomst geweest. Daar is gesteld dat Stella geen vergunning nodig had om de accu’s in de loods te mogen opslaan. De fietsfabrikant had er volgens de Wet Milieubeheer wel melding van moeten maken en zou dat niet hebben gedaan. Dat krijgt dus mogelijk nog een staartje. Intussen is ook duidelijk geworden dat Stella de verbrande accu’s zelf zal moeten opruimen. Die liggen in water opgeslagen op de gemeentewerf en worden later vernietigd.

De zorgen over de opslag van accu’s worden vaker geuit. Het is daarom dat steeds meer fietsenzaken kiezen om speciale opbergkasten te installeren, zodat het brandrisico tot een minimum wordt teruggebracht.