Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Op koers voor wereldrecord: in 124 dagen om de wereld

Jenny Graham is de laatste uren van haar wereldrecordpoging ingegaan. De Schotse bereikt donderdag Berlijn. Tenminste, als er onderweg niets geks meer gebeurd. Op dat moment is zij de vrouw die het snelst rond de wereld is gefietst.

Graham uit het Schotse Inverness vertrok in juni voor haar fietsreis om de aarde. Ze stapte op in Berlijn en fietste naar Siberië, Australië, Noord-Amerika en Europa. Ons continent bereikte ze begin deze maand, om precies te zijn in Lissabon. Via Portugal, het noorden van Spanje, de Pyreneeën en de buik van Frankrijk kwam ze in ons land. Ze bracht een bliksembezoek aan Nederland alvorens de grens naar Duitsland over te steken.

Als de 38-jarige Graham donderdag de Duitse hoofdstad binnenrijdt, heeft ze bijna 29.000 kilometer op haar teller bijgeschreven. En dat in 124 dagen. Dat is een stuk sneller dan de huidige recordhouder, Paola Gianotti. Zij had in 2014 144 dagen nodig. Er is overigens nog een verschil: Graham doet het zonder steun. De Italiaanse Gianotti kreeg onderweg wel de helpende hand aangeboden. Voor geldigheid bij Guinness World Records maakt dat echter geen verschil.

Guinness World Records

Wanneer Guinness World Records een vinkje achter de wereldrecordpoging zet, gaat Graham de boeken in als de vrouw die het snelst om de aardbol fietste. Ze is echter niet de rapste van het hele stel, want vorig jaar reed Mark Beaumont, ook een Schot, in minder dan 79 dagen om de wereld. Hij pakte het record na een zogeheten supported ride, dus met steun van derden.