Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Oostenrijker raast met 167 kilometer per uur van steile helling

Markus ‘Max’ Stöckl grijpt wereldrecord.

Waanzinnig: Markus ‘Max’ Stöckl heeft zich in de Chileense Atacama-woestijn met een mountainbike van een helling gestort. Het dalingspercentage is niet misselijk: 45 procent. De Oostenrijker tikte dan ook een topsnelheid aan van maar liefst 167,6 kilometer per uur en verbrak daarmee een wereldrecord. Ook zijn hard ging flink tekeer met 170 slagen per minuut.

Stöckl had het record al eerder in handen. De afgelopen twee jaar heeft hij alles op alles gezet om een nieuwe topsnelheid in de boeken te kunnen zetten. Tijdens zijn ultieme poging in de woestijn had hij slechts elf seconden nodig om de topsnelheid te bereiken. Volgens de Oostenrijker was het enorm lastig om zo’n scherpe tijd te kunnen klokken op de gravelondergrond.

De recordpoging werd ondernomen met een Mondraker downhillframe, opgebouwd met gewone componenten. Stöckl trok wel een speciaal, nauw sluitend pak aan, met aerorubbers om de onderbenen om zo min mogelijk luchtweerstand te ervaren. Er zat eveneens een airbag in. De complete uitrusting, inclusief de speciaal geprepareerde helm, werd uitvoerig getest in een windtunnel. Dit om extra vaart te kunnen maken in de bijzonder steile afdaling.