Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Oomen, Dumoulin, Vos en andere profs maken zich sterk voor meer jeugd op de sportfiets

De drempel voor jeugd verlagen om te beginnen met wielrennen, mountainbiken of één van de andere wielerdisciplines. Dát is het doel van Klaar Voor De Start. Onder meer Sam Oomen, Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk en Marianne Vos maken zich sterk voor dit nieuwe, Nederlandse initiatief, dat in het bijzijn van wielerjeugd is gelanceerd.

Klaar Voor De Start prikkelt de jeugd om deel te nemen aan de zogeheten Dikke Banden Races die op meer locaties dan voorheen gaan plaatsvinden in Nederland. In deze laagdrempelige wedstrijdjes wanen de allerjongsten (7-12 jaar) zich een profrenner. Ze rijden op een afgesloten parcours met familie en vrienden langs de kant en worden na afloop gehuldigd. Voor en na de Dikke Banden Races sturen profs videoboodschappen die de jeugd oppeppen voor de grote dag en aanmoedigen om verder in de wielersport te gaan.

Doorstroom naar wielerverenigingen

Als er enthousiasme ontstaat, slaat Klaar Voor De Start een brug met de wielervereniging in de buurt. De jeugd sluit zich aan en maakt via het Bike Plan een half jaar lang gebruik van een gratis fiets (racefiets, mountainbike, BMX of veldrit fiets), waarbij de noodzakelijke verzekeringen zijn inbegrepen. De kinderen halen hun fietsje af bij een servicepunt van Klaar Voor De Start. Daarnaast krijgen zij een pakket met uitrusting, waaronder kleding, een bidon en een helm.

Oomen gunt ieder kind wielerplezier

“Het is niet altijd eenvoudig om als kind met wielrennen te beginnen. Je hebt een fiets en toebehoren nodig en je bent in de groei. Dat kost wat. Ouders twijfelen soms: is wielrennen een eendagsliefde of iets blijvends? Tegelijkertijd is het een fantastische sport die goed is voor de ontwikkeling. Dan moet je de participatie waar mogelijk stimuleren. Ik wil graag dat elk kind het wielerplezier kan hebben dat ik ook ervaar, ongeacht het niveau. Met Klaar Voor De Start komt die pret een stuk dichterbij”, zegt ambassadeur Sam Oomen.

Vos begonnen haar loopbaan met Dikke Banden Race

“Ik herinner me mijn eerste wedstrijdje nog goed: een Dikke Banden Race in het Brabantse Geffen. Ik was zeven jaar oud, reed tegen jongens en meisjes van mijn leeftijd en won meteen. Zeker, vanaf die dag had ik de smaak te pakken. M’n ouders hebben me altijd geholpen; bij de vereniging en ook met het materiaal. Ik ben hen daar dankbaar voor. Graag zou ik het andere kinderen en ouders die voor dezelfde uitdagingen staan iets gemakkelijker en daarmee leuker willen maken”, zegt ambassadrice Marianne Vos.

Zelfstandige stichting met steun van de profs

Klaar Voor De Start is een zelfstandige stichting, die op steun kan rekenen van een rits Nederlandse wielerprofs. Naast Oomen en Vos staan ook Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk achter het initiatief. Klaar Voor De Start staat open voor samenwerkingen met bedrijven en andere organisaties in de wielerwereld die graag een steentje willen bijdragen aan het toegankelijker maken van de wielersport voor de jeugd. Op dit moment zijn BrabantSport, Decathlon, Kingpolis, ZEROgas en de KNWU officieel partner.

KNWU blij met de samenwerking

Margo de Vries, Directeur KNWU: “Wij zijn heel trots dat de Dikke Banden Races al 30 jaar bestaan en dat we met de nieuwe samenwerking met ‘Klaar Voor De Start’ de Dikke Banden Races nog groter kunnen maken. Het is een fantastische manier om kinderen op een laagdrempelige wijze kennis te laten maken met de wielersport. Voor de sport is het natuurlijk goed als veel kinderen het fietsen ontdekken en zich aansluiten bij een wielervereniging. Marianne Vos is hét voorbeeld van wat de Dikke Banden Races teweeg kunnen brengen.”

Gerelateerde artikels