Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Ook voor moderne racefietsen: Nova Eroica

Illustere grindklassieker krijgt variant voor hedendaagse racers.

De Montepaschi Eroica is tegenwoordig het meest bekend als de Strade Bianche voor profs. Dit jaar werd de World Tour race gewonnen door Michal Kwiatkowski. Maar de eigenlijke Eroica is een retro-evenement, het meest befaamde in zijn categorie ter wereld. Op fietsen van vóór 1980 over de illustere Toscaanse witte grindwegen rijden, in de bijbehorende retro-outfit met wollen trui en broek zonder zeem. Het Eroica-gevoel heeft zich inmiddels wereldwijd verspreid met soortgelijke heldenedities over (deels) onverharde wegen in onder Amerika, Nederland en Zuid-Afrika.

Bij al die Eroica-events staat het retro-aspect voorop, maar om ook de ‘moderne’ wielerliefhebbers de kans te bieden om Strade Bianche ervaring op te doen, is er nu ook de Nova Eroica. Dit nieuwe hoofdstuk in het Eroica-boek maakt dat ook bezitters van een hedendaagse racefiets over de witte wegen kunnen toeren!

De eerste editie vindt plaats op zondag 30 april en ook oud-kampioenen Gianni Bugno, Ryder Hesjedal en Andrea Tafi zullen er hun opwachting maken.
Je kunt kiezen uit 5 mogelijke afstanden, competitief of niet-competitief. Er is een route van 89 km met daarin 3 gechronometreerde secties waaruit een klassement wordt opgemaakt. Dan is er de 150 km route, met 5 chronosecties. De eerste 150 aankomenden mogen door voor een extra lus van 56 km echte koers, om dan uit te komen op een totaalafstand van 206 km.

Daarnaast zijn er 2 toer-routes: eentje van 73 km lang en eentje voor families met kinderen tot 10 jaar, die 27 km lang is.

Zie hier de routes.