Deel dit artikel:

Onthutsende video woon-werkfietser brengt discussie op gang

Andy Claeskens opent de weg naar betere fietsinfrastructuur.

Het onthutsende filmpje van Andy Claeskens maakt heel wat reacties los. De brandweerman uit Scherpenheuvel fietst dagelijks naar zijn job in Vilvoorde. Onderweg maakt hij allerlei hachelijke momenten mee. Die heeft hij vastgelegd in een video, die nu discussies op gang brengt.

De ritten van en naar het werk die Claeskens maakt zijn jaarlijks goed voor zo’n 25.000 kilometer. Haast iedere dag maakt de brandweerman wel iets opmerkelijks mee: auto’s die geen voorrang verlenen, vrachtwagens die op het fietspad geparkeerd staan, deuren die onverwachts opengaan en hem bijna van de fiets doen vallen, bestuurders die zomaar uit een parking komen gereden. Claeskens vond het welletjes en besloot drie maanden lang obstakels op camera vast te leggen. De boodschap die hij wil overdragen: medefietsers, pas op in het verkeer. Het is er gevaarlijk.

In Het Laatste Nieuws zijn cijfers terug te vinden over het aantal ongelukken met fietsers. Dit jaar zijn er in Vlaanderen al 3.654 ongevallen genoteerd waarbij fietsers betrokken waren. Helaas vielen er ook 22 dodelijke slachtoffers. Uit de video blijkt dat de fietspaden soms vol staan met auto’s. Blijkbaar schrikt de boete die daarop staat onvoldoende af. De politie schrijft jaarlijks 5.700 bonnen uit aan automobilisten die hun wagen verkeerd hebben geparkeerd.

Stef Willems, woordvoerder van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid, vindt het spijtig dat dit soort asociaal gedrag op grote schaal voorkomt. Dat zegt hij in Het Laatste Nieuws. “Uit een recente bevraging bleek al dat fietsers zich vooral storen aan automobilisten die op een fietspad parkeren (47%) of hun portier openen zonder op te letten (52%). Met wat wederzijds respect zouden we al een eind verder komen. Dit asociale gedrag moet eruit.”

Automobilistenorganisatie Touring begrijpt de reactie, zo laat ze bij monde van Danny Smagghe weten. “De wegcode is duidelijk: als er haaientanden voor een fietspad staan, moet je stoppen, voorrang verlenen en pas dan doorrijden. Parkeren op een fietspad is al helemaal fout. Het is niet alleen gevaarlijk, maar ook kostelijk (het kan komen te staan op een boete van 110 euro, red.). Al maken de overheden het beroepschauffeurs niet altijd gemakkelijk. Op heel wat plaatsen is niet genoeg aandacht besteed aan de mogelijkheden om te laden en te lossen.”

De Fietsersbond wil aangepaste infrastructuur: afgescheiden fietspaden op de gemestwegen en verkeersvrije fietsroutes voor langere afstanden. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts laat de krant weten een fietsvademecum te hebben opgesteld. “Een handleiding voor de aanleg van veilige, veelal afgescheiden fietspaden en -snelwegen. Lokale besturen die hun fietspaden niet aanleggen conform dit vademecum, krijgen géén subsidies meer.” Daarmee komt hij enigszins, maar nog niet helemaal tegemoet aan de wensen van de Fietsersbond.

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE