Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Ongelooflijk: Amerikaanse (24) rijdt 139.000 kilometer in één jaar

Maak een rondje op Strava en je komt heel wat straffe prestaties tegen. Maar deze steekt er wat ons betreft toch wel bovenuit: de 24-jarige Amanda Coker fietste in een jaar tijd meer dan 139.000 kilometer op de teller. Ze heeft daarmee een record in handen: het Highest Annual Mileage Record (HAM’R).

Omgerekend heeft de twintiger in het afgelopen jaar elke dag iets meer dan 380 kilometer in het zadel gezeten. Soms reed ze iets minder, maar dat compenseerde ze dus weer in de daaropvolgende dagen. Op haar ‘beste dag’ schreef ze 486 kilometer bij. De Amerikaanse fietste geen tocht om de aardbol, maar haspelde haar kilometers af op een circuit van elf kilometer. Gemiddeld maakte ze een jaar lang 34 rondjes per dag op deze omloop. Eentonig? Ongetwijfeld. Knap? Dat zeker.

Haar snelste rondje van elf kilometer reed ze volgens de gegevens op Strava in 14 minuten en 46 seconden. Als ze elke dag steeds in dat straffe tempo zou fietsten, zou Coker dagelijks meer dan acht uur op haar fiets hebben gezeten. Het kost weinig inlevingsvermogen om je voor te stellen hoe buitengewoon zwaar dat is. En hoe pittig het is om dat zo’n lange tijd vol te houden.

Coker beschikt(e) over een ongekende drive. En die is te verklaren. In 2011 werden zij en haar vader tijdens een rit aangereden door een auto. Beiden liepen ernstig letsel op. Coker hield er ook angststoornissen aan over, ze moest haar school zelfs staken. Uiteindelijk heeft ze het toch weer aangedurfd om op de fiets te stappen en heeft ze ontdekt dat lange afstanden haar liggen. De ultrafietser Kurt Searvogel inspireerde haar om grenzen te verleggen.