Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Onderzoek: stap op de fiets en blijf gezond(er)

Recreatieve fietsers en woon-werkfietsers hebben minder kans op hartproblemen.

Stap op de fiets voor recreatieve tochten en woon-werkverkeer. Dat is de boodschap van onderzoekers die een link vonden tussen fietsen en het voorkomen van gezondheidsproblemen. Mensen die al een klein beetje, een half uur, per week fietsen, hebben volgens één van de twee studies minder kans op hart- en vaatziekten.

Anders Grontved en collega’s van de universiteit in het Deense Odense hielden data van 53.723 Deense volwassenen tegen het licht. Zij waren 50 tot 65 jaar oud in de periode tussen 1993 en 1997. Het resultaat twintig jaar later: ruim 45.000 mensen die regelmatig fietsten voor het plezier of woon-werkverkeer kregen 11 tot 18 procent minder hartaanvallen kregen dan degenen die niet fietsten. Het verschil was al aantoonbaar bij een half uur beweging per week.

Een tweede studie bevestigt de resultaten en laat zien dat werknemers beter naar hun baas fietsen. Onderzoekers hielden 23.732 Zweedse volwassenen in de gaten. Zij waren bij de start van het project gemiddeld 43,5 jaar oud en werden tien jaar gevolgd. De kans op obesitas, hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol en diabetes nam af bij de diegenen die naar hun werkplek fietsten. Mensen zouden volgens de hoofdauteur van de studie overgehaald moeten worden om te fietsen.