Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Onderzoek: fietsen houdt je jong

Goed nieuws voor iedereen die fietst: het helpt je jong te houden. Dat stellen onderzoekers van Brigham Young University in een nieuwe studie.

Volgens de experts helpt regelmatige beweging het biologische verouderingsproces te vertragen. Ze weten het zelfs in jaartallen uit te drukken. Het lichaam van een mens dat regelmatig sport zou tot wel negen jaar jonger kunnen zijn in vergelijking met degenen die inactief zijn en achterover leunen in de zetel.

Voor de studie hebben de onderzoekers bij zo’n zesduizend mensen de lengte van de telomeren gemeten. Dat zijn stukjes DNA aan het einde van chromosomen. Bij elke celdeling worden de telomeren korter, totdat ze te kort worden en niet meer kunnen dellen. In dat geval gaan de cellen dood. Hoe korter de telomeren zijn, hoe minder bescherming de chromosomen genieten. Het DNA loopt in dat geval schade op. De oorspronkelijke lengte van de telomeren is genetisch bepaald, maar de snelheid waarmee ze korter worden kunnen we wel beïnvloeden.

Vertraag het verouderingsproces
De resultaten laten zien dat de telomeren vele malen korter zijn bij de personen die niet of zeer weinig in beweging zijn in vergelijking met de mensen die zeer frequent de fiets pakken of joggen. Ook werd er verschil gemeten tussen de mensen die niets doen en de groep die gemiddeld beweegt. De onderzoekers concluderen dat mensen die zeer actief zijn – dat wil zeggen: vijf keer per week dertig tot veertig minuten sporten – het verouderingsproces kunnen vertragen.

“Als je veertig jaar bent, wil dat nog niet zeggen dat je biologisch gezien ook veertig jaar bent”, zegt professor Larry Tucker in Britse media. Hij was betrokken bij het onderzoek. “We kennen allemaal mensen die er jonger uitzien dan ze eigenlijk zijn. Hoe meer mensen in beweging zijn, hoe minder biologische veroudering optreedt in ons lichaam.”

De onderzoeksresultaten komen overeen met een eerder onderzoek. Die studie toonde aan dat mensen die 52 minuten per week op een hoge intensiteit fietsen al in staat zijn om het verouderingsproces minder snel te laten gaan.

Gerelateerde artikels