Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nostalgische Scheldeprijs voor Tom Boonen

Koers gaat langs betekenisvolle plekken en eert Tom Boonen.

De laatste weken van Tom Boonen als wielrenner zijn ingegaan. Op woensdag 5 april is de Scheldeprijs de allerlaatste Belgische koers waar ‘Tornado Tom’ rijdt. Om hem te eren hebben de organisatoren ervoor gekozen de start eenmalig te verplaatsen naar zijn geboortestreek. Onderweg komt het peloton langs plaatsen waaraan Boonen mooie herinneringen bewaart.

De lokale televisiezender RTV ging op pad met André Boonen, de vader van Tom, en kwam langs enkele bijzondere plaatsen die de koers aandoet. Bijvoorbeeld Taverne De Waterhoek, aan het kanaal Dessel-Kwaadmechelen in Balen. In dit gebouw werd Boonen geboren. De overgrootouders van de grootste Belgische renner van de afgelopen jaren waren er indertijd uitbaters van een café.

“Nadat het pand een tijdlang leeg had gestaan, kwam het in handen van mijn vader”, vertelt André Boonen. “Van mijn ouders mochten mijn vrouw en ik er in ons eerste huwelijksjaar gratis wonen. Op die plaats kwam Tom ter wereld.” Erg lang woonde het gezin niet aan de waterkant. “Eigenlijk zijn we uit veiligheidsoverwegingen snel verhuisd. We waren bang dat Tom als klein mannetje in het kanaal zou sukkelen.”

Eerste koers
Andere bijzondere plaatsen zijn kleuterschool Het Graantje, waar Tom leerde fietsen, en het Technisch Instituut Sint Paulus. Daar sleutelde hij aan auto’s en begon hij na te denken over koersen. “Hij had zich laten inschrijven voor een koers, het scholenkampioenschap, maar hij had nog geen fiets ik ben toen nog naar een fiets gaan halen op mijn werk (bij Ridley, red.). Hij heeft toen meegedaan zonder voorbereiding maar won meteen.”

Wereld vergaat niet
Vader André Boonen kijkt in de reportage tevreden terug op de loopbaan van Boonen. Tegelijkertijd blikt hij vooruit naar Parijs-Roubaix, de allerlaatste koers van zijn zoon. “Ach, het is nu al alsof op 9 april in Roubaix de wereld vergaat. Toen hij zoveel jaar geleden derde werd in zijn eerste Parijs-Roubaix bij de profs, was het al erg met de belangstelling. We waren toen geschrokken, we waren dat ook niet gewoon. Wel, het is nu tien keer erger. Maar ja, je wordt daarin meegezogen.”

Gerelateerde artikels