Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Noorse bond: ‘Politie Qatar reed renster bewust van fiets omdat ze ongepast was gekleed’

Noorse wielerbond komt maand na WK met weerzinwekkende beschuldiging.

Het wereldkampioenschap wielrennen in Doha kreeg tijdens en voorafgaand aan het toernooi al een stortvloed aan kritiek over zich heen. De Noren geven de Qatarezen een maand na het kampioenschap nog een stevige dreun na. De nationale wielerbond van Noorwegen verkondigt dat een politieman in Qatar één van haar wielrensters, Susanne Andersen, opzettelijk van haar fiets heeft gereden omdat ze voor een vrouw ongepast was gekleed.

De beschuldiging komt uit de mond van Hans Falk, sporthoofd van de Noorse federatie. Volgens hem deed het voorval zich voor na de tijdrit bij de juniorvrouwen.

“Ik ben ervan overtuigd dat de politieagent bewust recht op Susanne is ingereden”, zegt Falk op de Noorse televisie. “Ik weet het, ik heb geen bewijzen en dus kan ik het heel moeilijk aantonen. Maar feit is wel dat er geen remsporen zijn gevonden en dat de agent na het voorval weinig sympathiek was. In plaats van zich om de schreeuwende meid te bekommeren, stak hij rustig een sigaret op en speelde hij met zijn telefoon.”

Falk claimt dat hij tijdens het kampioenschap op advies zijn kaken op elkaar heeft gehouden en niet naar de politie is gestapt. De 18-jarige Andersen, die een paar dagen later brons won in de wegrace, zou dan het risisco hebben gelopen het land niet te mogen verlaten.

De renster zelf hield er blauwe plekken en schaafwonden aan over. Ook was haar fiets beschadigd. Naar het waarom kan zowel de juniordame als de bond alleen maar gissen. “Ons is verteld dat het niet ongebruikelijk is dat vrouwen die op een uitdagende manier, met blote benen over straat gaan, worden aangepakt”, zegt Falk aan de televisiezender.

Van niet-moslims wordt verwacht dat ze de regels en gebruiken van de Golfstaat accepteren. Falk heeft daarom nog tijdens het toernooi bij de UCI aangedrongen om daar alle deelnemende landen op te wijzen, maar daar zou volgens hem weinig mee zijn gedaan. Via de WK-organisatie is het voorval wel gemeld bij de autoriteiten. De Noorse zender heeft de autoriteiten tevergeefs om een reactie gevraagd.

Gerelateerde artikels