Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nog even wachten en dan kan het: fietsen in het luchtruim

Fietsen tijdens een lange, saaie vliegreis? Misschien wordt het binnen afzienbare tijd werkelijkheid bij de Australische maatschappij Qantas.

Qantas begint onder de naam Project Sunrise rechtstreekse lijndiensten tussen enerzijds Sydney en anderzijds Londen en New York. Het zijn bovengemiddeld lange vluchten die voor verveling kunnen zorgen bij passagiers. Qantas liet onderzoek doen naar manieren om dergelijke reizen wat draaglijker te maken. Eén van de serieuze opties: fietstrainers aan boord, zodat reizigers in de lucht hun benen kunnen laten draaien.

De Universiteit van Sydney werd ingeschakeld voor het onderzoekswerk. Uit gesprekken met focusgroepen kwam naar voren dat gezondheid boven aan het prioriteitenlijstje van passagiers staat. Vele uren aan één stuk in een stoel zitten, is niet bevorderlijk, en dus zou er ruimte moeten komen voor een fitnessplek met fietstrainers en rek- en strekmogelijkheden.

De oplossing voor het aantrekkelijker maken van de ultralange vluchten (circa 20 uur) wordt trouwens niet alleen gezocht in de sporthoek. Ook het inrichten van een café (met alcoholische dranken en gezonde fruitsappen), VR-vermaak en het aanbod van hoofdtelefoons met noise cancelling-technologie zijn serieuze mogelijkheden. Qantas heeft aangegeven de onderzoeksresultaten mee te nemen bij het ontwerp van de nieuwe cabines.

Keuze voor juiste vliegtuig

De nieuwe non-stop lijndiensten zouden binnen vijf jaar in het aanbod moeten zitten. Op dit moment beschikt Qantas nog niet over de juiste vliegtuigen. De Australische maatschappij heeft in de luchtvaartmedia laten weten dat ze nog voor het einde van dit jaar een keuze zal maken tussen het aankopen van de Boeing 777-8 of de Airbus A350-1000ULR.

Gerelateerde artikels