Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nieuwe KOGA-fiets moet Nederlanders halve seconde sneller maken op teamsprint

De Nederlandse baansprinters presteren allesbehalve onverdienstelijk. Op de Olympische Spelen van Tokyo (volgend jaar) worden van in ieder geval de sprinters opnieuw topresultaten verwacht. Van KOGA hebben ze een nieuwe fiets gekregen die een halve seconde tijdswinst op de teamsprint kan opleveren.

De KOGA Kimera Track was al een goede fiets, maar steeg er volgens betrokkenen niet (meer) met kop en schouders bovenuit. Er waren nog verbeterpunten. De fiets bleek soms wat nerveus en sommige renners zaten op een te klein frame, zo vertelde fietsprofessor Arend Schwab (TU Delft) afgelopen week bij de presentatie van de nieuwe baanfiets. Tijd voor innovatie, klonk het bij de Nederlandse baanploeg en zijn partners.

Er kwam een projectgroep tot stand die de afgelopen periode intensief werkte aan een vernieuwde, verbeterde fiets. Daarin vertegenwoordigd waren uiteraard KOGA, de KNWU, de baanrenners en de TU Delft, maar ook Actiflow en Pontis Engineering. Actiflow is specialist in aerodynamica en Pontis Engineering is thuis in de wereld van composiet materialen.

Volgens design engineer Oscar van Dijk van Actflow is de luchtweerstand van de vernieuwde baanfiets met een kwart teruggeschroefd. “De fiets is slechts een onderdeel, want je hebt natuurlijk ook te maken met de renner. Van het totaal is ook een paar procent af.” Volgens hem gaat de baansnelheid met circa één kilometer per uur omhoog. “Dat is een grote stap.” De sprinters Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen die bij de presentatie in Amsterdam aanwezig waren, vertelden de progressie al te hebben gemerkt bij de eerste trainingen. “Je kunt lekkerder door een bocht. Het voelt en is ook snel.”

De Nederlandse teamsprinters werken hun trainingen dus vanaf nu af op de nieuwe fiets. Tegelijkertijd worden er nog kleine zaken gefinetuned en verbeterd in de afstelling, zo vertelde mechanieker Tim de Boer.

Win reis naar Spelen

KOGA zoekt intussen nog naar een nieuwe naam voor de fiets. Het publiek kan suggesties digitaal inzenden via de website van KOGA. Voor de inzender van de naam die wordt gekozen, wacht er een meer dan leuke trip: een reis naar de Olympische Spelen in Tokyo. Tijdens de reis zal het aan niets ontbreken, zo voegde KOGA eraan toe.