Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nieuw houten uurrecord

Student Jonas De Brauwer breekt in Gent het uurrecord op een houten fiets.

In het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx heeft Jonas De Brauwer (22) vandaag het uurrecord voor houten fietsen verpulverd. De Brauwer legde in één uur 19,4 kilometer af op een compleet houten fiets.

 Het project startte vier jaar geleden op het Koninklijk Technisch Atheneum van Dendermonde. “We zagen op YouTube een filmpje van de ‘Splinterbike’ en broedden meteen op een plan. We misten evenwel de technische expertise om er een fiets van te maken die op een echte fiets zou lijken. En dus klopten we bij HOGent aan”, zegt Tom Rydant, technisch coördinator van het KTA in Dendermonde. Aan de Hogeschool Gent stortte student Jonas De Brauwer zich samen met docent Paul Delcour op het project.

Monnikenwerk

De Brauwer en Delcour ontworpen een fiets die qua vormgeving bijzonder dicht aansluit op de moderne aluminium en carbon fietsen. Maar hij is wel he-le-maal van hout gemaakt, er zit geen enkele bout of schroef in. “We werkten met vier verschillende soorten hout. Voor het frame gebruikten we Amerikaanse es omwille van de buigkracht en sterkte. Alle donkerkleurige delen van de fiets zoals zadel, wielen en stuur zijn van padoek gemaakt, de ketting vervaardigden we uit beukenhout en er zit ook multiplex in”, verduidelijkt Jonas die tijdens het ontwikkelingsproces voor grote verrassingen kwam te staan. Zaken waar zelfs zijn docent ondanks zijn jarenlange ervaring stond van te kijken. “We dachten de ketting van eikenhout te maken omdat we er van uitgingen dat die houtsoort omwille van de hardheid ideaal zou zijn. Toen we de ketting klaar hadden, knapte ze bij de minste belasting. Tot onze grote verwondering bleek beuk de betere keuze”, aldus Delcour. De houten kettingaandrijving is uniek en kostte enorm veel werk. “Aan één ketting zijn we 120 uur bezig”, meldt Delcour.

Mode

De eerste houten ketting die de studenten van HOGent en het KTA Dendermonde ontwikkelden kon een belasting van 400 Newton aan, op de recordfiets zat al een exemplaar dat 1.300 Newton kon verdragen. “Toch is het bij de recordpoging belangrijk om rustig op gang te komen om niks te breken en daarna een constante snelheid aan te houden”, zegt Jonas voor hij in zijn BioRacer pak met ‘houten ontwerp’ van de mode-opleiding van het HOGent aan zijn uur begint. Met als doel? “Het record van Eddy Planckaert verbeteren. Dat staat op net geen twaalf kilometer, ik hoop twintig kilometer ver te geraken.” Nog opmerkelijk aan de fiets: er liggen geen banden om de velgen zodat de recordpoging op het vlak gedeelte van de wielerbaan moet worden afgewerkt. En om verhitting van de draaiende houten onderdelen te voorkomen, werden in een laatste ontwikkelingsfase de naven van de wielen en het bracket uitgefreesd en vol vet gepropt. Op de fiets zit een kettingblad met 47 tanden en een kransje achtien. De hele fiets blijft onder de elf kilo en dat is best een mooie prestatie.

Uurrecord

Al van bij het begin van de recordpoging is het duidelijk dat Planckaert zijn record er aan gaat, rest alleen de vraag of de houten fiets heel zal blijven. Op twee minuten voor het einde gaat het bijna mis als Jonas van zijn pedaal schiet en bijna de controle over de fiets verliest, maar hij kan corrigeren en blijkt na één uur 19,4 kilometer ver te zijn geraakt. “Schitterend, ik ben uurrecordhouder”, glundert hij na de aankomst, omstuwd door cameraploegen en fotografen. Om het plaatje helemaal af te maken moet ook het snelheidsrecord van Eddy Planckaert en zijn oude fiets er nog aan geloven. Planckaert legde honderd meter af aan 23 kilometer per uur, op het parkeerterrein van het Vlaams Wielercentrum Eddy Merkcx perst Jonas er 27 kilometer per uur uit. Al komt hij ei zo na ten val als op twintig meter voor de finish de ketting doorbreekt waardoor Jonas te veel druk op het stuur zet en de linker stuurhelft afbreekt. Hij kan met heel veel kunst en vliegwerk de crash voorkomen en hobbelt zonder ketting over de streep, maar het record staat wel. (BDS/Foto’s: Bart De Schampheleire, Hilde Bruggeman)

 

 • dsc0014.JPG
 • dsc0027.JPG
 • dsc0033.JPG
 • dsc0055.JPG
 • dsc0075.JPG
 • dsc0094.JPG
 • dsc0096.JPG
 • dsc0107.JPG
 • dsc0114.JPG
 • dsc0120.JPG
 • dsc0129.JPG
 • img6344.JPG