Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nibali krijgt post van ASO: ‘Al het mogelijke gedaan om val te voorkomen’

In de Tourrit naar Alpe d’Huez, afgelopen jaar, liep het fout met Vincenzo Nibali. Hij kwam op de overbevolkte berg ten val na contact met een fan en brak zijn ruggenwervel. ASO stelt nu echter in een brief dat de organisatie adequaat heeft gehandeld en voorzorgsmaatregelen heeft getroffen, meer nog dan volgens de regels nodig was.

In de rit naar de Alpe was het opnieuw een gekkenhuis met talloze supporters, vaak zwaaiend met vlaggen en soms zelfs uitgedost in carnavaleske kostuums. Hier en daar ook plukken fans in het midden van de weg, gewapend met camera’s voor de mooiste sportfoto voor thuis aan de wand. “Het is altijd maar bidden dat de weg voor ons opent”, zei Nibali er eerder al over.

De Italiaan bleef op vier kilometer van de meet haken achter de riem van een fotocamera en kwam hard ten val. Hij stond op en kwam op dertien seconden van etappewinnaar Geraint Thomas binnen, op plaats zeven. De ‘Haai van Messina’ behield zijn vierde plaats in het algemeen klassement, maar moest die opgeven toen ’s avonds in het ziekenhuis duidelijk werd dat hij een gebroken ruggenwervel had.

Nibali liet het er niet bij zitten en diende een klacht in. De ASO wuift in een brief nu alle kritiek weg en stelt dat de veiligheid van sporters de hoogste prioriteit heeft. De maatregelen waren volgens de organisatie op de bewuste dag ruimer dan de UCI vereist. Zo stonden er veertig privébeveiligers op de berg (voor het eerst in de historie), was er een veiligheidscordon opgetrokken in de Nederlandse bocht (nummer 7) en was er een campagne die toeschouwers bewust maakte van de gevaren en het respect voor renners moest vergroten.

ASO schreef verder in de brief, die in het Frans en Italiaans werd verzonden, dat ze nauw samenwerkt met het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Dit om de veiligheid tijdens de Ronde van Frankrijk van dit jaar te kunnen garanderen. De Tour start op 6 juli in Brussel. Nibali heeft de intentie om daar aan de start te staan, al is de Giro d’Italia zijn hoofddoel in 2019.

Nibali’s advocaten hopen op schikking

Het kamp van Nibali laat weten de brief te waarderen, evenals de inspanningen om de veiligheid van wielrenners te vergroten. Maar toch verschillen de meningen over wat er gebeurde tijdens de rit naar Alpe d’Huez. De dronken staat van sommige fans, het ontbreken van barriers en een verhoudingsgewijs geringe bezetting van gendarmes (op zoveel publiek) zouden de kans op de val versterkt hebben.

Advocaten van Nibali hopen dat deze brief een opening is om met de advocaten van ASO in gesprek te gaan. De feiten zijn volgens hen zo duidelijk, dat een schikking zonder verdere juridische maatregelen mogelijk moet zijn. Men wijst daarbij op de consequenties van de val: Nibali reed die dag de snelste klimtijd op Alpe d’Huez, ondanks de val, maar moest de strijd opgeven en lag er vervolgens lange tijd uit.

Gerelateerde artikels