Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nibali en Evans gaan Taiwans grootste wieleruitdaging aan

Taiwan is al lang niet meer het land dat alleen onze racefietsen maakt. Het Aziatische eiland ontpopt zich langzaamaan tot wielernatie. Zo is er jaarlijks de Ronde van Taiwan. En op vrijdag 20 oktober is er een straffe wedstrijd voor profs en amateurs: de KOM Challenge. Vincenzo Nibali en Cadel Evans trekken naar de start.

Voor wie het concept niet kent: de KOM Challenge is een uitdaging van formaat voor goedgetrainde racefietsers. Deelnemers rijden ‘de langste klim ter wereld’. Zij beginnen in kuststad Hualien op zeeniveau en klimmen in 105 kilometer naar 3.275 meter hoogte. De stijgingspercentages zijn vaak pittig, met 28 procent als absolute piek. Op een deel van het parcours is de gemiddelde stijging over een kilometer maar liefst 17 procent.

De forse hoeveelheid hoogtemeters en grillige hellingsgraden zijn niet de enige uitdagingen. Ook het weer – in het dal is het subtropisch met temperaturen van boven de dertig graden Celsius, boven is het naar verwachting zeer koel met zo’n vijf graden Celsius – is iets om rekening mee te houden. Het zal na verloop van tijd zeker zijn tol gaan eisen.

Honderden deelnemers
De avontuurlijke kant van de KOM Challenge trekt honderden amateurs en van over de hele wereld aan. Vorig jaar waren er deelnemers uit 36 landen. Ook zitten er profs tussen. Profrenner Omar Fraile, dit jaar nog winnaar van een etappe in de Giro, was in 2016 het snelste boven. Ditmaal strijdt ook een delegatie van Bahrain-Merida mee, bestaande uit Vincenzo Nibali, zijn broer Antonio Nibali en Taiwanees Feng Chun-Kai. Cadel Evans, alweer even gepensioneerd, gaat de uitdaging eveneens aan.

Gerelateerde artikels