Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nederlands oudste medewerker (96) na 81 jaar met pensioen

De man die in 2012 officieel werd uitgeroepen als oudste medewerker van Nederland is na 81 jaar van werken met pensioen gegaan. Henk Kluver (96) begon op 14-jarige leeftijd bij de fietsfabriek van Locomotief in Amsterdam en zou zijn hele leven in de fietsbranche blijven werken.

In de media is Henk Kluver de afgelopen jaren meermaals aan het woord geweest. Hij vertelde hoe hij in 1936, zijn eerste werkjaar, werkweken van 48 uur maakte, verdeeld over zes dagen per week. In die tijd verdiende hij 2 gulden (ruim 90 eurocent) per week. Na de oorlog kreeg hij het breder toen hij in dienst trad bij Van Raam, ook in de fietsbranche. Na twee jaar werd hij hier bedrijfsleider.

Kluver verhuisde mee toen het bedrijf om strategische redenen naar het oosten van Nederland verkaste. In de jaren tachtig braken roerige tijden aan. Het bedrijf had moeite met de concurrentie van goedkope fietsen uit Taiwan. In 1983 viel het doek en ging het bedrijf failliet. De onderneming werd verkocht aan de huidige eigenaar. Kluver kon blijven en hielp het bedrijf de eerste stappen te zetten in de wereld van aangepaste fietsen. Hij ontwierp een driewieler op maat voor een bekende van de eigenaar die een hersenbloeding had gekregen.

Tegenwoordig is Van Raam wereldwijd marktleider op het gebied van aangepaste fietsen. Het bedrijf werkt aan een nieuwe fabriek die groter is dan de huidige. Op dit moment heeft Van Raam ongeveer 130 mensen op de loonlijst staan. Kluver was tot deze maand één van die medewerkers. Hij was met name actief als biezer en gold voor de jongere garde als een inspiratiebron, zo laat Van Raam weten.

In 2012 werd ‘Meneer Kluver’ – zo werd hij steevast door zijn collega’s genoemd – uitgeroepen tot oudste medewerker van Nederland. Voor die gelegenheid kreeg hij van Volkswagen een zwarte Transporter. Met gevoel voor humor plaatste Kluver bij de overhandiging vervolgens een rake opmerking die verschillende media bereikte: “De kleur is ook goed, mijn kist kan zo achterin.”